Moscova ameninţă cu măsuri dure dacă SWIFT îşi limitează operaţiunile din Rusia

Vladimir Putin
Vladimir Putin (ALEXANDER NEMENOV/AFP/Getty Images)

Premierul rus Dmitri Medvedev a declarat marţi că reacţia Kremlinului va fi “nelimitată” dacă operaţiunile sistemului de transfer interbancar rapid SWIFT vor fi limitate în Rusia.

Medvedev a mai declarat că Rusia va lua măsuri serioase dacă sistemul SWIFT este folosit ca un instrument împotriva ţării sale.

“Din nou au fost lansate discuţiile privind limitarea sistemului de plăţi SWIFT. Vom aştepta să vedem ce se întâmplă. Bineînţeles, dacă se iau aceste decizii [privind limitarea operaţiunilor SWIFT în Rusia], aş dori să menţionez că reacţia noastră economică, precum toate celelalte reacţii, va fi nelimitată”, a susţinut Medvedev în cadrul unei întâlniri.

În septembrie 2014, Parlamentul European a cerut statelor membre UE să ia în considerare excluderea Rusiei din sistemul Societăţii pentru Telecomunicaţii Financiare Interbancare Globale (SWIFT), care furnizează infrastructura necesară derulării de operaţiuni interbancare zilnice în valoare de 6 miliarde de dolari.

Ca răspuns, Banca Centrală a Rusiei a declarat că Moscova ar putea introduce canale alternative pentru comunicaţii interbancare pentru a înlocui SWIFT.

În decembrie, Banca Centrală a anunţat lansarea unui serviciu care permite instituţiilor de credit din Rusia să facă tranzacţii în format SWIFT fără nicio restricţie.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe