Moscova foloseşte teme crimeene pe o nouă bancnotă de 200 de ruble

Rusia va introduce în circulaţie o nouă bancnotă care include imagini ale regiunii ucrainene anexate Crimeea.
Guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, prezintă o nouă bancnotă de 200 de ruble.
Guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, prezintă o nouă bancnotă de 200 de ruble. (Captură Foto)

Noua bancnotă de 200 de ruble a fost prezentată de guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, la o conferinţă de presă ce a avut loc joi la Moscova.

Bancnota include o imagine cu un memorial maritim din oraşul Sevastopol din Crimeea, unde este găzduită flota rusă din Marea Neagră, şi ruine ale oraşului antic Chersonesus. Designul noii bancnote include de asemenea o hartă a Peninsulei Crimeea.

Imaginile de pe bancnota de 200 de ruble au fost alese după un concurs naţional pe tema selectării simbolurilor Rusiei.

“Poporul rus a ales aceste simboluri”, a declarat Nabiullina jurnaliştilor. “Acest lucru reflectă dorinţa poporului Rusiei de a vedea aceste simboluri pe bancnote”.

De asemenea, Nabiullina a declarat că noile imagini “nu vor afecta poziţia rublei în niciun fel”.

Rusia a anexat peninsula Crimeea în martie 2014, trimiţând soldaţi şi organizând un referendum denunţat ca fiind ilegal de zeci de ţări. În plus, Moscova susţine separatiştii pro-ruşi care luptă în estul Ucrainei împotriva forţelor guvernului din Kiev. Conflictul, izbucnit în aprilie 2014, a provocat până acum peste 10.000 de morţi.

SUA, alte state occidentale şi Uniunea Europeană au impus mai multe seturi de sancţiuni împotriva Moscovei pentru acţiunile sale în Ucraina, sancţiuni care au afectat sever economia şi moneda Rusiei.

Noua bancnotă verde de 200 de ruble, împreună cu o nouă bancnotă de 2.000 de ruble care include Cosmodromul Vostochny din Orientul Îndepărtat al Rusiei, urmează să fie distribuite la nivel naţional până la sfârşitul anului.

În 2015, Rusia a emis o bancnotă comemorativă de 100 de ruble, în ediţie limitată, pentru a marca ceea ce Moscova numeşte “returnarea” Crimeei.