Moscova: Israelul a indus în eroare armata rusă în cazul doborârii avionului Il-20 în Siria

Avion militar de supraveghere rusesc Il-20
Avion militar de supraveghere rusesc Il-20 (Wikimedia Commons)

Ministerul rus al Apărării a afirmat că Israelul poartă vina pentru doborârea unui avion militar rusesc deasupra estului Mediteranei în urmă cu aproximativ o săptămână, susţinând că incidentul a fost provocat de “informaţii înşelătoare” furnizate de armata israeliană.

Forţele guvernului sirian au confundat avionul de recunoaştere rusesc Il-20 cu un avion de vânătoare israelian aflat într-o misiune de bombardare şi l-au doborât în largul coastei provinciei nord-vestice siriene Latakia în 17 septembrie, omorându-i pe toţi cei 15 soldaţi aflaţi la bord, potrivit RFE/RL.

Ministrul rus al Apărării a învinuit Israelul pentru pierderea avionului, acuzând armata israeliană că a folosit avionul rusesc ca acoperire pentru evitarea sistemelor de apărare siriene. De asemenea, ministerul a precizat că avertismentul israelian a venit la mai puţin de un minut înaintea unui atac aerian israelian în Siria.

Israelul a declarat că nu este responsabilă pentru incident, afirmând că bateriile antiaeriene siriene poartă vina. De asemenea, regimul din Tel Aviv a insistat că a avertizat forţele ruse cu privire la raidul său din timp, în conformitate cu acorduri încheiate anterior.

Duminică, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konaşenkov, a susţinut că forţa aeriană israeliană a furnizat armatei ruse “informaţii înşelătoare” cu privire la ţintele avioanelor de luptă israeliene F-16.

Acest lucru “a făcut imposibilă direcţionarea avionului Il-20 către o zonă sigură”, a mai precizat Konaşenkov, adăugând că ministerul rus dispune de o înregistrare a conversaţiei dintre personalul rus şi un ofiţer israelian.

Informaţiile indică “fie lipsă de profesionalism, fie neglijenţă criminală”, a mai afirmat purtătorul de cuvânt.

Rusia i-a acordat preşedintelui sirian Bashar al-Assad suport aerian crucial în timpul conflictului din Siria, care a izbucnit în martie 2011 şi a provocat moartea a aproximativ 400.000 de persoane.

Israelul, care a menţinut în mare parte relaţii prietenoase cu Moscova în anii recenţi, nu susţine o anumită parte în conflict, deşi a recunoscut că desfăşoară lovituri aeriene în Siria împotriva forţelor iraniene care operează în ţara arabă şi a aliaţilor acestora, inclusiv mişcarea libaneză Hezbollah. În războiul sirian, Iranul este de partea regimului din Damasc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe