Moscova: Percheziţiile la consulatul din San Francisco ar fi o “ameninţare” pentru cetăţenii săi

Ministerul rus de Externe a declarat sâmbătă că a convocat un diplomat american de rang înalt la Moscova pentru a-i înmâna o notă de protest faţă de presupusa intenţie a SUA de a efectua percheziţii la Consulatul rus din San Francisco. Autorităţile americane nu au confirmat afirmaţiile.
Consulatul General al Rusiei din San Francisco, SUA.
Consulatul General al Rusiei din San Francisco, SUA. (Wikipedia.org)

Într-o declaraţie, Ministerul rus de Externe a anunţat că l-a convocat pe Anthony F. Godfrey, director adjunct al misiunii comerciale a Statelor Unite din Moscova.

Ministerul a denunţat ceea ce a numit a fi o “inspecţie ilegală” planificată la unele locaţii diplomatice ruseşti, susţinând că este vorba de o “acţiune agresivă fără precedent”. Ministerul a adăugat că percheziţia ar putea fi folosită de serviciile speciale americane pentru “provocări anti-ruseşti” prin “plantarea de materiale compromiţătoare”.

Departamentul de Stat al SUA a stabilit ziua de 2 septembrie ca termen limită pentru închiderea Consulatului rus din San Francisco, precum şi a altor două clădiri diplomatice din Washington şi New York care sunt folosite ca reprezentanţe pentru probleme legate de comerţ.

În plus, Departamentul de Stat nu a comentat în mod specific presupusele percheziţii la consulat, dar a susţinut că accesul în această locaţie ar avea loc doar cu permisiunea departamentului.

Decizia de a închide consulatului a fost luată după o solicitare a Moscovei din în 28 iulie, ca până în data de 1 septembrie, Washingtonul să îşi reducă personalul diplomatic din Rusia la 455 de persoane, de la 755.

Relaţiile dintre Moscova şi Washington sunt afectate grav de agresiunea Rusiei în Ucraina şi presupusa interferenţă în adunările prezidenţiale din 2016.

Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a declarat vineri că agenţii americane nenumite ar plănui să desfăşoare o percheziţie la consulatul său din San Francisco şi la unele anexe diplomatice, susţinând că mişcarea ar fi o “ameninţare directă” pentru cetăţenii ruşi.

La scurt timp după declaraţia Zaharovei, s-a observat fum negru ieşind de pe hornul clădirii consulatului, generând un răspuns din partea pompierilor din San Francisco. O purtătoare de cuvânt a departamentului de pompieri a declarat ulterior pentru Associated Press că în şemineul Consulatului fusese aprins focul şi diverse obiecte neidentificate ardeau acolo.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe