Moscova pregăteşte o ”interdicţie letală” pentru medicamentele străine

(KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)

Mulţi ruşi cu boli rare le cer frecvent rudelor sau prietenilor, care se duc peste graniţe, să le aducă, la întoarcere, medicamente de calitate pe care nu le pot găsi în Rusia, relatează Moscow Times.

Dar în scurt timp, mult doritele medicamente i-ar putea trimite pe bunii samariteni la închisoare o perioadă de până la 5 ani.

Mai mult, se dezbate impunerea unei restricţii severe pentru medicamentele fabricate în străinătate şi comercializate în farmaciile ruse, în ciuda faptului că, în prezent, peste o treime din proviziile acestora provin din exterior.

Industria sănătăţii este ultimul sector luat la ţintă de parlamentarii ruşi, al căror zel legislativ a fost accentuat de sancţiunile occidentale ce au declanşat un val de patriotism în Rusia.

Reglementarea exagerată a importurilor medicale ar putea duce la nemulţumiri sociale şi ar putea ameninţa viaţa persoanelor bolnave, susţin activiştii din organizaţiile caritabile.

Proiectele de lege privind importurile de medicamente sunt încă în aşteptarea revizuirii de către Duma de Stat, a confirmat un parlamentar senior, care a susţinut că acestea vor fi modificate înainte să primească aprobare.

Dar situaţia creată arată neglijenţa autorităţilor faţă de nevoile publicului, a declarat Irina Yasina, un economist proeminent şi un activist pentru drepturile persoanelor cu handicap.

”Paradigma lor este, ‘interzicem lucrurile bune astfel încât să se folosească lucrurile de rahat din ţară’”, a declarat aceasta cu amărăciune.

Interdicţia pentru medicamente, o politică de securitate periculoasă?

Ministrul Industriei şi Comerţului, Denis Manturov, a declarat luna trecută că unul dintre proiectele de lege menite să limiteze importurile de medicamente va fi dezbătut în guvern luna aceasta.

Recent, acesta a mai susţinut că interdicţia se va aplica numai pentru companiile de stat, lăsând sectorul privat să importe liber medicamente. Dar propunerea sa iniţială este ultima dintr-o serie de apeluri menite să limiteze exporturile de medicamente – o idee pe care guvernul o dezbate de ceva vreme.

Ideea a fost menţionată anterior de premierul Dmitri Medvedev şi de alţi câţiva membri ai Consiliului Federaţiei, camera superioară a parlamentului.

Medvedev a declarat în luna mai că producţia internă trebuie să reprezinte, până în 2018, un procent de 90% din stocurile de medicamente ale farmaciilor din Rusia.

Acest lucru este necesar pentru a îmbunătăţii securitatea naţională, a declarat acesta. Până la 80% dintre medicamentele comercializate în Rusia sunt de provenienţă străină, a relatat ziarul Kommersant luna trecută.

Importurile reprezintă 30% din gama de produse a Rusiei, dar acestea sunt cele mai eficiente şi cele mai populare medicamente, a declarat Serghei Kalaşnikov, şeful Comitetului Dumei de Stat pentru sănătate.

Aceasta a admis că interdicţia ar fi fost mult mai realistă dacă excludea medicamentele pentru boli rare, dar ar fi provocat oricum un ”dezastru social”.

Comentariile sale au fost susţinute de Kalaşnikov, care a denumit interdicţia pentru importurile de medicamente ”cel mai prost lucru pe care l-am putea face, şi o ameninţare directă pentru populaţie”.

Aprobă acum, amendează mai târziu

Într-o aparentă concesie, în faţa presiunii publice, co-autorul proiectului Irina Yarovaia a declarat săptămâna trecută că proiectul de lege va fi modificat pentru a exclude medicamentele importate pentru uz personal, dar rămâne neclar dacă oamenii care vor aduce medicamente pentru prieteni sau rude vor beneficia de această excepţie.

Kalaşnikov a promis de asemenea să modifice proiectul de lege astfel încât să-i excludă pe cei care aduc medicamente pentru tratarea bolilor rare în scopuri non-comerciale – prieteni sau rude, de exemplu.

Printre legile care rămân nemodificate se află cea pentru înregistrarea la stat a bloggerilor populari, şi o restricţie pentru depozitele de asigurări ale operatorilor de carduri de credit din Rusia, care a fost ulterior redusă la tăcere.

Chiar posibilele daune aduse populaţiei nu este un motiv pentru legislatori, aşa cum s-a dovedit prin interdicţia aplicată Statelor Unite de a mai adopta copii ruşi din 2012, care a lăsat sute de copii fără o nouă familie, chiar dacă unele adopţii erau deja în în curs de desfăşurare.

”Pur şi simplu nu le pasă de oamenii bolnavi”, a declarat Yasina. ”Interdicţia nu este niciodată soluţia. Dacă vrei ca oamenii să cumpere produse autohtone, trebuie doar să produci lucruri de calitate mai bună”.