Moscova şi Teheranul avertizează SUA să nu lanseze noi atacuri în Siria

La o săptămână după ce SUA a lansat lovituri aeriene în Siria, miniştrii de externe iranian, sirian şi rus s-au întâlnit la Moscova. Cele trei ţări au avertizat SUA să nu mai lanseze noi lovituri.
Sirienii sapă o mormânt pentru a îngropa trupurile victimelor unui atac cu gaz toxic în oraşul sirian Khan Sheikhoun, 5 aprilie 2017.
Sirienii sapă o mormânt pentru a îngropa trupurile victimelor unui atac cu gaz toxic în oraşul sirian Khan Sheikhoun, 5 aprilie 2017. (Captură Foto)

Găzduind vineri la Moscova discuţii în trei cu ministrul sirian de externe Walid al-Moualem şi omologul iranian Mohammed Dschawad Sarif, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a criticat atacul cu rachete desfăşurat săptămâna trecută de SUA asupra unei baze aeriene siriene şi a avertizat că orice astfel de acţiune suplimentară va atrage „consecinţe grave nu doar pentru securitatea regională ci şi pentru cea globală”.

Mai mult, Lavrov i-a declarat oficialului iranian că Rusia şi SUA au o înţelegere comună că astfel de atacuri nu vor mai fi repetate.

Conform agenţiei de ştiri Interfax, diplomatul rus a dezvăluit că la respectiva „înţelegere comună” s-a ajuns în timpul vizitei de miercuri a secretarului de stat american, Rex Tillerson, la Moscova.

Totuşi, la Washington, Tillerson nu a eliminat posibilitatea ca SUA să desfăşoare în viitor alte lovituri.

„Secretarul a explicat că nu au existat alte ţinte ulterioare după atacul cu rachete, dar nu a exclus orice altă acţiune viitoare”, a declarat Mark Toner, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american.

„El a subliniat că Rusia se află într-o poziţie în care îşi poate folosi influenţa asupra regimului Assad pentru a se asigura că nu va mai trebui niciodată ca SUA să acţioneze”, a adăugat Toner în declaraţia sa.

SUA învinuieşte regimul Assad

SUA a lansat vinerea trecută zeci de rachete Tomahawk asupra bazei aeriene siriene Shayrat, situată în apropiere de Homs, ca răspuns la un presupus atac cu arme chimice desfăşurat în provincia Idlib.

Washingtonul a învinuit guvernul lui Assad pentru atacul mortal care s-a soldat cu peste 80 de morţi, inclusiv zeci de copii şi femei. Dar Damascul a negat cu tărie acuzaţiile.

Criza din Siria se află de asemenea în centrul altor discuţii programate să aibă loc sâmbătă, 15 aprilie, între Lavrov şi ministrul de externe din Qatar, Sheikh Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al-Thani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe