Moscova, suspectată că s-a infiltrat în sistemul de control industrial al Statelor Unite

Matrix
Matrix (captură Youtube)

Sistemele de control industrial, folosite de Statele Unite pentru a administra infrastructura, inclusiv sistemele de apă şi energie, sunt ţinta atacurilor cibernetice ale hackerilor care au legături cu Moscova.

Atacurile cibernetice se desfăşoară încă din anul 2011 iar oficialii Statelor Unite suspectează că în spatele lor se află Rusia.

Departamentul de Securitate Internă a Statelor Unite a precizat într-o alertă publicată săptămâna aceasta că malware-ul descoperit în mai multe sisteme de control industrial a fost identificat ca fiind BlackEnergy. Experţii în securitate cibernetică au găsit mai multe legături între acest virus şi atacurile cibernetice lansate de guvernul rus în cadrul operaţiunii cu numele de cod Sandworm.

Sandworm este un program de spionaj cibernetic rusesc de mare anvergură care vizează agenţiile guvernamentale ale NATO, Statelor Unite şi ale membrelor UE.

Dezvăluirile privind infiltrările cibernetice în sistemele de control industrial ale Statelor Unite survin la scurt timp după confirmările din această săptămână potrivit cărora hackerii ruşi au reuşit să se infiltreze într-o reţea securizată a Casei Albe.

Analiştii susţin că eforturile cibernetice de spionaj ale hackerilor ruşi au ca obiectiv colectarea de informaţii privitoare la apărarea cibernetică a Statelor Unite.

BlackEnergy este folosit în cadrul atacurilor cibernetice pentru a prelua controlul asupra reţelelor, oferind hackerilor posibilitatea de a colecta informaţii.

Analiştii din securitate susţin că malware-ul BlackEnergy poate fi folosit pentru o gamă largă de activităţi ilegale, precum lansarea de atacuri de blocare a serviciului (DDoS), atacuri spam, fraudă bancară online, accesarea informaţiilor sensibile, cât şi la instalarea unui program în sistemele infectate.

În cadrul operaţiunii Sandworm, hackerii sprijiniţi de Moscova s-au folosit de BlackEnergy încercând să mascheze operaţiunile de colectare de informaţii sub forma unor infracţiuni cibernetice obişnuite.

Un oficial american care a studiat rapoartele agenţiilor de informaţii a declarat că analiza privind infiltrările în sistemul de control industrial arată că atacatorii sunt cel mai probabil hackeri ai guvernului rus.