Moscova trimite un convoi umanitar în estul Ucrainei

Deşi armistiţiul semnat la 1 septembrie în estul Ucrainei rezistă, Moscova trimite un nou convoi cu ajutoare umanitare.
Convoi umanitar rusesc se îndreaptă spre regiunile estice ale Ucrainei (Arhivă)
Convoi umanitar rusesc se îndreaptă spre regiunile estice ale Ucrainei (Arhivă) (Captură Foto)

Rusia a trimis un convoi umanitar către rezidenţii din estul Ucrainei, unde un acord de încetare a focului relativ stabil rezistă după mai multe luni de lupte între forţele ucrainene şi miliţiile separatiste pro-ruse.

“La ora 04.00 (ora Moscovei), convoiul de camioane numărul 42 al Ministerului rus pentru Urgenţe, încărcat cu ajutoare umanitare pentru rezidenţii din regiunile Doneţk şi Lugansk, a părăsit centrul de salvare Donskoi”, a declarat joi pentru agenţia de ştiri TASS un purtător de cuvânt al ministerului.

Convoiul format din 100 de camioane va livra peste 1.000 de tone de ajutoare umanitare, în general produse alimentare, în regiunile estice ale Ucrainei, cunoscute sub numele de Donbas.

“Încărcătura umanitară pentru acest convoi provine de la organizaţii publice şi sindicate din diverse regiuni ale Rusiei”, a mai susţinut purtătorul de cuvânt, al cărui nume nu a fost publicat.

Convoiul a fost divizat în două segmente: unele camioane s-au îndreptat spre punctul de trecere a frontierei Doneţk, în timp ce restul - prin punctul de trecere a frontierei Matveev Kurgan, conform Ukraine Today.

Procedurile de la punctele de trecere a frontierelor au fost desfăşurate în prezenţa grănicerilor ucraineni, a oficialilor serviciului ucrainean de frontieră, precum şi în prezenţa observatorilor OSCE.

Donbasul a fost puternic afectat de luptele dintre armata ucraineană şi rebelii pro-ruşi care au izbucnit în aprilie 2014, când Kievul a lansat operaţiuni militare pentru a pune capăt operaţiunilor separatiste din regiunea.

SUA şi aliaţii săi europeni acuză Moscova că susţine cu soldaţi şi arme criza din estul Ucrainei. Rusia a negat acuzaţiile şi a declarat că susţine populaţia etnică rusă care locuieşte în zonă împotrivă unei suprimări continue a drepturilor lor de către guvernul din Kiev.

Washingtonul a impus sancţiuni împotriva Rusiei datorită implicării sale în criza din Ucraina, fiind urmată de UE în iulie 2014. Aceste sancţiuni, împreună cu scăderea preţurilor la petrol şi devalorizarea rublei, au lovit puternic economia Rusiei, împingând-o spre recesiune.

Aproximativ 8.000 de persoane, incluzând civili şi soldaţi, au fost ucise până acum în acest conflict, conform unui raport al Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului.