Moscow Times: Prigojin s-a supărat pe Navalnîi, promite că îl duce în faliment

Evghenii Prigojin
Evghenii Prigojin (Mikhail Svetlov/Getty Images)

Evgheni Prigojin, un om de afaceri apropiat de Kremlin şi patron al cunoscutului Grup Wagner, a ameninţat că îl va ruina pe liderul opoziţiei ruse, Alexei Navalnîi, care se află în comă într-un spital din Berlin, printr-o amendă judiciară de aproximativ 1,2 milioane USD, scrie The Moscow Times.

Prigojin este supranumit "bucătarul lui Putin", deoarece firma sa Concorde asigură Kremlinului servicii de catering.

Potrivit unor relatări ale presei, tot el finanţează firma Wagner, o armată privată de mercenari, deşi milionarul rus neagă acest lucru.

Navalnîi, avocat şi militant împotriva corupţiei, în vârstă de 44 de ani, unul dintre cei mai hotărâţi critici şi adversari politici ai lui Putin, se află în tratament la spitalul Charite din Berlin, după ce s-a îmbolnăvit la bordul unui avion din Siberia.

Din analizele efectuate de medicii germani rezultă că Navalnîi a fost otrăvit cu colinesterază, o substanţă paralizantă care atacă sistemul nervos.

Într-o declaraţie emisă marţi seară de serviciul de presă al firmei Concorde, Prigojin ar fi spus, potrivit Moscow Times, că intenţionează să pună în aplicare o decizie a instanţei de anul trecut, potrivit căreia Navalnîi şi colaboratorii săi trebuie să plătească aproape 88 milioane ruble (1,2 milioane USD) drept daune morale pentru nişte mesaje video.

“Intenţionez să fac în aşa fel încât aceşti oameni fără scrupule să rămână fără haine şi fără pantofi“, ar fi declarat Prigojin conform unui citat, după ce el a plătit suma menţionată direct în dosarul judiciar.

Prigojin a spus că, “dacă tovarăşul Navalnîi dă ortul popii, nu intenţionez să-l mai persecut pe lumea asta. Am să renunţ pentru o perioadă nedefinită, după care îmi voi acorda singur o recompensă“.

Prigojin a mai spus că, dacă Navalnîi va supravieţui, el va trebui să se supună “severităţii maxime a legislaţiei ruse“.

În luna octombrie a anului trecut, o instanţă a hotărât că, Navalnîi, împreună cu asociata sa, Liubov Sobol, şi cu fundaţia anticorupţie înfiinţată de el, vor trebui să plătească aproape 88 milioane ruble firmei Moskovski Şkolnic (Şcolarul din Moscova), companie care asigură hrană elevilor. Potrivit presei, firma este legată de Prigojin, iar el nu neagă că ar fi patronul acesteia.

Cazul se referă la o anchetă video iniţiată de fundaţie, în urma căreia firma e acuzată că deţine monopolul asupra pieţei şi că alimentele oferite ar fi de proastă calitate şi i-ar îmbolnăvi pe elevi.

Sistemul de justiţie din Rusia este complet controlat politic de Kremlin.

În luna iulie, Navalnîi a închis oficial fundaţia sa, pentru a evita partea din amendă care îi revenea, conform ordinului judecătoresc.