MRU: Declaraţiile lui Băsescu despre ofiţerul acoperit pot avea un efect devastator în cooperarea dintre servicii

Mihai Răzvan Ungureanu
Mihai Răzvan Ungureanu (Epoch Times România)

Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la presupusul ofiţer acoperit din rândul candidaţilor la prezidenţiale pot avea un efect devastator asupra cooperării dintre serviciile de informaţii, a declarat joi, la RFI, prim-vicepreşedintele PDL Mihai Răzvan Ungureanu, care a adăugat că, în opinia lui, şeful statului "greşeşte foarte tare" din punct de vedere politic.

"Preşedintele deja trece dincolo de limita exagerării politice şi a discursului politic şi se apropie periculos de mult de limita instigării la comiterea de infracţiune. În cazul în care are documente şi documentele sunt dovezi peremptorii, opozabile în justiţie şi crede că pe seama lor pot fi încălcate articolele legii privind protecţia informaţiilor clasificate, atunci s-o facă, dar o face pe riscul domniei sale. Este cetăţean al României şi trebuie să se supună tuturor legilor, aşa cum ne supunem cu toţii", a explicat MRU.

Reamintim că ieri, invitat la TVR, la opt zile după ce a aruncat bomba ofiţerului sub acoperire care s-ar ascunde printre prezidenţiabili, Traian Băsescu a refuzat să dezvăluie identitatea acestuia/acesteia, adăugând că are o anumită planificare.

"Eu am spus că este un fost ofiţer acoperit sau un ofiţer acoperit pentru că atunci când ştii despre cineva că a fost ofiţer acoperit nu ştii şi când i-a încetat mandatul. Acesta este un lucru pe care să îl afli înainte de a fi candidat la funcţia de preşedinte. Oricine, ca cetăţean, să ştie că are un preşedinte care nu are nimic de ascuns. (...) Nu aş veni cu nişte completări în acest moment pentru că am şi eu o oarecare planificare. Vreau să fie un moment în care să aibă acces toată presa când voi spune un lucru sau altul. Să nu se aştepte nimeni că va fi un document al serviciilor secrete", a declarat preşedintele.

Mihai Răzvan Ungureanu a opinat că Băsescu "greşeşte politic foarte tare, sperând că în felul acesta stârneşte o furtună suplimentară în România, dar cred pe de altă parte că nu este ceea ce un şef de stat care a avut acces la informaţie confidenţială ar trebui să facă, pentru că în felul acesta se distruge unul din fundamentele, din principiile fundamentale ale raportului dintre diferitele componente ale sistemului naţional de siguranţă şi de apărare şi prima magistratură a ţării. Acest principiu este încrederea".

În opinia lui MRU, "efectul acestui tip de declaraţie în lumea mai umbroasă a cooperarii dintre serviciile de informaţii este devastator, pentru că arată că există posibilitatea în România ca oamenii politici, indiferent de nivelul pe care îl ocupă, să se preteze la jocuri politice, în condiţiile în care au avut acces ca beneficiari legali la informaţii confidenţiale, de orice natură. Prin extrapolare, aceasta arată că democraţia românească şi actorii ei principali nu sunt maturi, ceea ce nu face în nici un fel bine României".

Din punct de vedere juridic, fostul director SIE a explicat că daca şeful statului are dovezile că există aşa ceva, un ofiţer care este activ şi este în momentul de faţă parte, angajat al unui serviciu de informaţii şi se află într-o situaţie de incompatibilitate, atunci ele nu au nevoie să fie făcute publice, ele trebuiesc prezentate către organele în drept, respectiv la Procuratură. În cazul în care le face publice, pe cale de consecinţă devine şi el responsabil de încălcarea legii privind protecţia informaţiilor clasificate.

Dacă este un fost ofiţer al unui serviciu de informaţii, chestiunea nu are absolut nici o relevanţă, consideră MRU, pentru că ofiţerul în cauză, odată rezervist, poate să adopte orice opţiune de viaţă, fiind numai legat prin unul dintre articolele acestei legi de obligaţia de a păstra timp de 30 de ani secretul asupra activităţii sale şi asupra a tot ceea ce a făcut pe durata angajării în acel serviciu. Dar în acelaşi timp, acest secret îl leagă şi pe terţul deţinător, deci inclusiv pe preşedinte, de la a-l dezvălui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne