România are un nou şef SIE - Mihai Răzvan Ungureanu [video]

Mihai Răzvan Ungureanu, Partidul Forţa Civică
Mihai Răzvan Ungureanu, Partidul Forţa Civică (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

UPDATE. Mihai Răzvan Ungureanu devine noul şef SIE. Decizia a fost luată cu voturi 278 "pentru", 6 "împotrivă" şi 5 abţineri. Votul a fost secret, cu buletine de vot.

"Vă mulţumesc pentru încrederea acordată astăzi prin vot. Doresc să mulţumesc din nou preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, pentru nominalizarea făcută. Este o misiune care mă onorează, pe care cred că am ştiinţa să o fac şi pentru îndeplinirea căreia nu voi precupeţi niciun efort”, a declarat MRU, citat de B1 TV, după votul în plen.

MRU a adresat mulţumiri şi partidelor care i-au fost alături respectiv PNL, UNPR-ului "care au înţeles să facă distincţia între politica de partid şi politica naţională, între interesul strategic al României şi ambiţiile individiale", UDMR, Grupul Democrat şi Popular, PSRO, precum şi deputaţilor minorităţilor naţionale şi colegilor neafiliaţi politic.

"Prin votul dumneavoastră primesc nu doar o încuviinţare a mandatului, ci un mandat social al instituţiei pe care o voi coordona. Prin votul dumneavostră, profesioniştii din comunitatea de informaţii primesc un credit în alb de la românii pe care îi reprezentaţi şi care aşteaptă ca instituţiile care au responsabilităţi în securitatea statului să colaboreze. Sper, în calitatea dumneavoastră de membri ai Legislativului, să rămânăţi întotdeauna sensibili la această problematică, asigurându-vă de tot respectul şi dorinta mea de colaborare", a concluzionat Mihai Răzvan Ungureanu, caracterizând votul de astăzi cu un "triumf al democraţiei."

* * *

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu află marţi dacă Parlamentul îl va valida prin vot în funcţia de şef al Serviciului Român de Informaţii, funcţie în care a fost propus de preşedintele ţării, Klaus Iohannis.

MRU a scăpat deja de audierea din Comisia de Control a SRI după ce PSD, care nu este de acord cu opţiunea lui Iohannis, a boicotat şedinţa, astfel că nu s-a întrunit cvorumul. Avizul comisiei era însă consultativ.

Bătălia cea mare se dă în Parlament între PNL, UNPR, UDMR, PSRO, PND, PMP, pe de o parte, şi PSD şi ALDE, de cealaltă parte, formaţiuni care au anunţat că boicotează votul.

Miza iniţială era ca PNL să aducă în sala de plen 278 de parlamentari, astfel încât să poată să înceapă şedinţa. În sală au fost prezenţi 289 de parlamentari, astfel că liberalii au înregistrat deja o primă victorie.

La şedinţă s-au prezentat, sfidând ordinele partidului, şi patru parlamentari PSD - Mario Ernest Caloianu, Vasile Popeanga, Nicolae Florian, Cristian Sefer.

Urmează acum votul final. Pentru a prelua şefia SIE, MRU are nevoie de jumătate plus unul din voturile celor prezenţi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.