Musaca cu vinete şi dovlecei - o mâncare populară şi îndrăgită

Musaca de vinete cu dovlecei
Musaca de vinete cu dovlecei (Maria Matyiku / Epoch Times)

De-a lungul anilor, această reţetă de musaca a devenit una dintre mâncărurile favorite atât ale familiei cât şi a prietenilor. Se remarcă prin simplitate, este relativ uşoară şi foarte gustoasă. Primăvara, carnea de viţel/viţa se poate înlocui cu cea de miel. Pentru a-i da un accent grecesc, în compoziţia cârnii se poate adăuga şi puţină scorţişoară.

Ingrediente:

2 vinete medii,
2 dovlecei (500 g,
ulei de măsline,
500 g carne de viţel (sau se poate folosi miel, vită sau curcan),
2 cepe medii, decojite şi tocate,
2 - 3 căţei de usturoi ,
250 ml sos de roşii,
1 linguriţă de cimbru uscat,
1 linguriţă sare,

1/2 linguriţă piper negru măcinat proaspăt

Pentru sos:
1 cană de smântână,
3 ouă

Modul de preparare:

Se unge o tavă normala de copt de dimensiunea 33 X 23 cm.

Vinetele se curăţă de coajă şi apoi se taie în felii circulare de 1-1.5 cm grosime. Se presară cu sare şi pun într-o strecurătoare şi se lasă aprox. o oră pentru a se scurge amăreala. După o oră, vinetele se trec prin jet de apă pentru a spăla sarea. Se usucă folosind hârtie absorbantă sau tifon, apoi se coc uşor pe plită. La fel de bine se pot coace la grill. Când au prins o culoare uşor maronie se întorc pe cealaltă parte.

Dovleceii se curăţă de extremităţi, apoi se taie în felii.

Ceapa se taie mărunt, iar căţeii de usturoi se dau prin presă.

Într-o tigaie se pun 2-3 linguri de ulei, apoi se adaugă ceapa mărunţită. Se găteşte 2-3 minute până când ceapa devine sticloasă, apoi se adaugă carnea tocată şi usturoiul. Se amestecă în continuare până când carnea îşi schimbă culoarea. Se adaugă cimbrul, sare si piper după gust şi sosul de roşii. Se fierbe la foc mic până când şocul de roşii scade. Se dă deoparte.

În tava unsă cu ulei, se pune un strat de vinete. Carnea se împarte în două: se întinde prima parte peste vinete, apoi se aşează feliile de dovlecei, date în prealabil prin pesmet sau făină. Peste dovlecei se întinde carnea rămasă. Peste carne se aşează ultimul strat de vinete.

Ouăle bătute ca pentru omletă se amestecă cu iaurt gras sau smântână, se condimentează după gust şi se toarnă uniform deasupa musacalei.

Tava se pune la cuptorul încins la 180C şi se lasă la copt aproximativ 45 minute. După ce se scoate din cuptor, musacaua se lasă câteva minute să se răcească, apoi se porţionează şi se serveşte cât este caldă.

Vă dorim poftă bună!

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.