Muzeu surpriză în Belgia: Muzeul Ciocolatei la Bruxelles

.
. (Joe Raedle / Getty Images)

Belgienii consideră că ciocolata este un adevărat "patrimoniu naţional", acesta fiind unul din motivele pentru care începând de sâmbătă a fost deschis un muzeu al ciocolatei la Bruxelles, care prezintă vizitatorilor toate preparatele ce pot fi obţinute din seminţele de cacao, potrivit Mediafax.

Apărută în secolul al XIX-lea, "graţie talentului patiserilor şi producătorilor de biscuiţi, care au inventat celebrele praline de ciocolată, decorate în mii de feluri - pasiunea belgienilor pentru ciocolată nu s-a dezminţit niciodată, iar noi am devenit «ţara ciocolatei»", a afirmat Henri Dupuis, curatorul noului muzeu, informează AFP.

Având în vedere faptul că această delicatesă ocupă un loc de seamă în gastronomia belgiană, a fost creat Belgian Chocolate Village - Muzeul Ciocolatei Belgiene la Koekelberg, un cartier situat puţin în afara circuitelor turistice clasice.

Compania Tempora, specializată în expoziţii pentru publicul larg, a înfiinţat acest muzeu în fosta ciocolaterie Victoria, care a cunoscut apogeul în anii 1950, când avea cca 1.500 de angajaţi, producând 6.000 de tone de ciocolată şi 4.000 de tone de biscuiţi pe an. Datorită restructurărilor efectuate în acest domeniu de activitate, ciocolateria a dispărut, iar clădirile au fost achiziţionate de autorităţile din Koekelberg.

În cadrul noului Muzeu înfiinţat, vizitatorii vor putea să cunoască întregul proces de producţie al ciocolatei, de la culesul fructelor până la prepararea acestora.

Astfel, Muzeul prezintă întreaga poveste a seminţelor de cacao, care îşi au originea în America Centrală, aducerea lor în Europa de spanioli şi producerea lor pe scară largă mai ales în ţările din emisfera nordică.

Modul de a consuma acest produs diferă de la o ţară la alta. Olandezii preferă să o bea ca "ciocolată caldă", belgienii sunt încântaţi de praline şi ciocolata neagră, iar elveţienilor le place ciocolata cu lapte.

În complexul muzeului există şi o seră tropicală, un atelier în care sunt organizate cursuri şi demonstraţii, precum şi un spaţiu pentru degustare, unde companii mari şi firme mici îşi prezintă cu mult gust şi pricepere specialităţile de ciocolată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe