Nanga Parbat: alpiniştii Nardi şi Ballard şi-au pierdut viaţa. Corpurile sunt la 5.900 de metri şi nu pot fi recuperate

Cei doi alpinişti, un italian din Sezze, Italia, şi un englez care trăia în Trentino, Italia, au încercat să urce un munte din Pakistan în toiul iernii. Daniele a scris într-un mesaj precedent că doreşte ca oamenii să îşi amintească de el pentru faptul că a încercat să facă ceva incredibil. În clipul video, ultimul mesaj transmis de Daniele Nardi.
Tom Ballard împreună cu Daniele Nardi
Tom Ballard împreună cu Daniele Nardi (Foto: arch. Tom Ballard)

Daniele Nardi şi Tom Ballard şi-au pierdut viaţa pe Nanga Parbat în Pakistan. Pe Sperone Mummery, la 5.900 metri, au fost reperate două forme albastru şi roşu, ceea ce reprezintă jachetele celor doi alpinişti dispăruţi, despre care nu se ştia nimic din 24 februarie. Prin urmare, cercetările au luat sfârşit, a comunicat "cu multă durere" ambasadorul Italiei în Pakistan, relatează publicaţia La Repubblica.

Imaginile formelor au fost descoperite cu ajutorul unui telescop puternic pus la dispoziţie de un alt mare alpinist, Alex Txikon, care s-a alăturat echipei de salvare pentru a-i găsi pe cei doi dispăruţi, care au încercat să urce pe cel mai înalt munte din Pakistan, al nouălea din lume.

Şi, pe acel munte, Nardi şi Ballard vor rămâne pentru totdeauna. Materialele (obiecte personale, echipament şi laptopuri) recuperate din tabăra de bază vor fi returnate familiilor acestora.

Luni 4 martie, ignorând vremea nefavorabilă, echipele de salvare au reuşit să efectueze un zbor cu un elicopter de recunoaştere, iar marţi echipa lui Alex Txikon a intrat în acţiune pe jos şi cu utilizarea dronelor a cercetat până la 6.500 de metri. Un elicopter a reperat un cort în tabăra 3 acoperit de zăpadă şi în zonă s-au observat, de asemenea, urmele unei avalanşe pe panta care indică zona de pericol.

Daniele Nardi şi Tom Ballard au plecat în luna decembrie anul trecut cu intenţia de a intra în istoria alpinismului: ascensiunea pe Nanga Parbat în timpul iernii.

Misiunea de căutare s-a sfârşit. Poate că, într-o zi, în sezonul de vară, cineva va încerca să îi recupereze la înălţimea de 5.900 de metri pe căi care nu au fost niciodată străbătute de altcineva. Doar o dată, în iunie 1970, a fost folosită la coborâre de fraţii Reinhold şi Guenther Messner, care greşiseră traseul. S-a terminat tragic şi atunci: Guenther a murit, iar rămăşiţele sale au fost găsite după treizeci de ani în locul indicat de fratele său.

Daniele Nardi avea 42 de ani, s-a născut în Sezze, provincia Latina (Italia), şi a urcat deja pe Everest şi K2. Pe site-ul său, când pregătea ultima expediţie, el a scris: „Ce o determină pe o persoană să sufere de frig, disconfort, vreme rea, trudă inumană? Trei ani dedicaţi unui proiect vizionar: iarna pe Nanga Parbat. O provocare la limita imposibilului, care va conduce expediţia să aleagă între vârf şi viaţă, într-o succesiune de răsturnări de situaţii şi peisaje montane dintre cele mai frumoase din lume“.

El a scris apoi, imaginându-şi că fiul său ar putea citi acest mesaj: „Mi-aş dori ca oamenii să-şi amintească de mine ca de un tânăr care a încercat să facă ceva incredibil, imposibil, care nu a renunţat şi dacă nu mă voi întoarce, mesajul care trebuie să ajungă la copilul meu este acesta: "nu te opri, nu renunţa, perfecţionează-te, deoarece lumea are nevoie de persoane bune care să se asigure că pacea este o realitate şi nu doar o idee ... Merită”.

Tom Ballard avea 31 de ani: era fiul alpinistei Alison Jane Hargreaves - a urcat pe munte chiar şi atunci când era însărcinată cu Tom -, care şi-a pierdut viaţa în 1995, surprinsă de o furtună în timp ce cobora, împreună cu alţi şapte alpinişti, de pe K2. Născut în Anglia, în Peak District, Tom a crescut în Highlands Scoţia, cultivând cele mai ambiţioase vise de alpinism şi pentru mama sa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură