Narcisa Iorga despre Victor Ponta, linşajul mediatic şi Lucian Papici

30 septembrie 2013, Parlamentul Romaniei. În imagine Victor Ponta
30 septembrie 2013, Parlamentul Romaniei. În imagine Victor Ponta (Epoch Times România)

Narcisa Iorga, fost membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a scris vineri, pe blogul personal, un articol intitulat "Victor Ponta martor în dosarul "Referendumul" e o ştire. Mama lui, martor în dosarul cumnatului, e linşaj. Cheia e Lucian Papici".

"N-am văzut nicio postare a premierului despre linşajul mediatic la care e supus de către televiziunile care au difuzat ştirea că va fi audiat ca martor în dosarul "Referendumul". Victor Ponta nu mai cere Realităţii tv să-"i" plătească taxele, nu o mai supune oprobriului public. Antena 3 şi România TV pot face liniştite breaking-news că, pe 11 martie, Victor Ponta va fi audiat ca martor în procesul în care piesa centrală e Liviu Dragnea. De ce informaţia aceasta e ştire şi cea despre audierea ca martor la DNA a mamei sale e linşaj mediatic sau "show gratuit"? Martori sunt şi unul, şi celălalt", a afirmat Narcisa Iorga.

Dosarul "Referendumul" are un istoric cel puţin interesant, a continuat fosta membră CNA, amintind că procurorul Lucian Papici, care conducea Secţia l a DNA ce a instrumentat dosarul încă din anul 2012, a fost demis intempestiv pe 2 octombrie 2013 de către procurorul general Tiberiu Niţu, deşi tot el îi prelungise delegarea pe funcţie cu numai o săptămână în urmă. La câteva ore după demitere, Victor Ponta l-a acuzat pe Papici că e un "procuror basist", "paraşutat de la Timişoara ca să execute ordine politice", "era un fel de paria, aşa".

"Evident, afirmaţiile premierului au fost făcute la Antena 3. Drept răspuns, procurorul Papici a cerut CSM să-i apere reputaţia, a acuzat presiuni politice, dar a acordat şi el un interviu la Europa FM. A spus că dosarul în care Liviu Dragnea e învinuit de fraudarea referendumului nu mai poate fi întors din drum: ajunsese în mapa şefului DNA Laura Codruţa Kovesi pe 29 septembrie, dată la care Lucian Papici era încă şef de secţie", mai scrie Narcisa Iorga.

"Nu mai au cum să-l întoarcă. Am înaintat un rechizitoriu prin care propun trimiterea în judecată a inculpatului Dragnea şi a altor câteva zeci de învinuiţi", a declarat atunci Lucian Papici, arătându-se convins că şeful DNA va trimite dosarul în instanţă, ceea ce s-a şi întâmplat.

Pe 7 octombrie, dosarul a fost trimis în instanţă, Liviu Dragnea fiind acuzat de către DNA că a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul căruia a transmis mesaje, ordine şi recomandări legate de stimularea participării cetăţenilor la vot prin mijloace interzise de lege către coordonatorii judeţeni de campanie, primarii şi activiştii de partid.

Victor Ponta l-a susţinut permanent pe Liviu Dragnea, acuzând că dosarul este unul politic, a evidenţiat Narcisa Iorga amintind de declaraţiile făcute de premierul Ponta pe 19 octombrie 2013, după o şedinţă a Tineretului Social Democrat de la Braşov:

"Totul este, evident, o mascaradă. Eu, în calitate de premier şi preşedinte al PSD, am cerut să fiu audiat, eventual să mă inculpe şi pe mine domnul procuror, dar nu, "Noi pe Dragnea îl vrem", a declarat atunci premierul Victor Ponta care l-a nominalizat direct pe Lucian Papici ca fiind cel care a refuzat audierea sa în faza de anchetă.

De atunci, avocatul lui Liviu Dragnea a făcut mai multe cereri în instanţă pentru ca Victor Ponta şi alţi lideri politici locali ai PSD să fie audiaţi. Victor Ponta însuşi a repetat de câte ori a avut ocazia că vrea să meargă în faţa instanţei. Iată că audierea va avea loc, în sfârşit, peste câteva zile.

"Ce are atât de important de comunicat liderul PSD în faţa magistraţilor? De ce a ţinut morţiş să fie audiat ca martor, încăpăţânarea de a-l refuza costându-l funcţia pe Lucian Papici? De ce premierul denigrează un procuror, la câteva ore după ce fostul său coleg de facultate îl demite din funcţie? Ca fost procuror, Victor Ponta poate invoca dorinţa de a face lumină în caz. Acum are şansa să demonstreze, prin prezenţa sa în faţa Înaltei Curţi. Şi atunci rămâne întrebarea: de ce nu e la fel de doritor să se afle adevărul şi cu ajutorul mamei sale, martor în dosarul DNA al cumnatului său?", întreabă Narcisa Iorga.

"Calitatea de martor nu poate fi o binecuvântare într-un caz şi un dezastru în alt caz. Împărţind însă aşa cele două situaţii, Victor Ponta nu mai are credibilitate. Arată doar că a avut un dinte împotriva procurorului Lucian Papici şi poate, cine ştie?, chiar şi împotriva procurorilor care instrumentează acum dosarul în care mama sa a fost chemată ca martor. Televiziunile bune când difuzează o ştire şi rele când difuzează altă ştire sunt doar acarul Păun", a concluzionat fostul membru CNA.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.