NASA descoperă un inel de praf cosmic în orbita lui Mercur [video]

Potrivit cercetărilor anterioare, se credea că era imposibil ca praful cosmic să plutească în jurul planetei Mercur, deoarece căldura Soarelui ar dizolva particulele.
În această imagine mai multe inele de praf înconjoară Soarele
În această imagine mai multe inele de praf înconjoară Soarele (Credits: NASA’s Goddard Space Flight Center/Mary Pat Hrybyk-Keith)

Astronomii de la NASA (National Aeronautics and Space Administration) au dezvăluit existenţa unui inel de praf în orbita lui Mercur. Rezultatele cercetării au fost publicate în The Astrophysical Journal (Evidence for a Circumsolar Dust Ring Near Mercury's Orbit).

Oamenii de ştiinţă au descoperit „din întâmplare“ inelul de praf care orbitează planeta cea mai apropiată de Soare în timp ce căutau dovezi ale unei regiuni care nu are praf în apropierea planetei.

Cercetătorii consideră că există „o ceaţă fină de praf cosmic pe orbita lui Mercur“ de 15 milioane de kilometri lăţime. Detectarea a fost posibilă prin utilizarea sateliţilor care colectează imagini stereoscopice ale Soarelui. Aceştia au relevat modelul circular de pulbere unde a fost proiectată lumina Soarelui.

Predicţiile antice menţionau că atât Pământul, cât şi Venus atrăgeau praful spaţial în orbitele lor datorită forţelor gravitaţionale, dar se credea că Mercur nu avea aceeaşi caracteristică, deoarece căldura extremă a Soarelui ar fi vaporizat imediat praful cosmic, lăsând zona "curată".

Praful cosmic provine din dezagregarea unor corpuri cereşti din sistemul stelar, ca de exemplu: comete, planete mici, cât şi resturi ale materiei originale din care s-a format sistemul stelar.

Cunoaşterea limitelor în care Soarele dizolvă praful cosmic ar putea aduce informaţii utile oamenilor de ştiinţă despre formarea planetelor în sistemul solar interior.

Articol de referinţă: What Scientists Found After Sifting Through Dust in the Solar System