NASA începe să "se joace cu focul" într-un cargobot spaţial (video)

Un experiment spaţial cu focul, cel mai mare realizat vreodată, este în curs de desfăşurare la bordul unei capsule spaţiale fără pilot, Cygnus, îndepărtată de Staţia Spaţială Internaţională la data de 14 iunie 2016.

Saffire-1, Cygnus, NASA
Saffire-1, Cygnus, NASA (NASA)

Aşa cum a fost planificat, după separarea cargobotului sosit în urmă cu trei luni la Staţia Spaţială Internaţională, NASA a dat foc înăuntrul acestuia unei bucăţi de stofă de bumbac cu fibră de sticlă cu dimensiunea de 40cm x 1m, lansând astfel aşa-numitul experiment Saffire-1 (Space Fire Experiment).

Înainte de Saffire-1, cel mai mare incendiu provocat intenţionat în spaţiu a fost arderea unui eşantion de mărimea unei cărţi de vizită, potrivit oficialilor NASA.

"Experimentul nostru Saffire-1 a călătorit 1.600 de kilometri în spaţiu, în timp ce ardea la bordul capsulei Cygnus. Temperatura a depăşit 800 de grade Celsius. Instrumentele experimentului au funcţionat conform aşteptărilor", au declarat cercetatorii de la Glenn Research Center al NASA în Ohio, pe contul de Twitter.

Datele şi fotografiile de înaltă rezoluţie ale experimentului vor fi trimise de pe Cygnus controlorilor de la sol în cursul săptămânii viitoare, au declarat oficialii NASA. Cargobotul este programat să ardă în atmosfera Pământului în mod deliberat, la 22 iunie.

Saffire-1 a fost primul dintre cele trei experimente relaţionate care s-au realizat la bordul vehiculului Cygnus pe drumul său de întoarcere spre Pământ. Obiectivul general este acela de a afla mai multe despre modul în care incendiile se răspândesc în microgravitaţie, pentru ca viitoarele nave spaţiale să poată fi proiectate cu o maximă siguranţă posibilă, informează Space.com .

"Scopul NASA este de a reduce riscul misiunilor de explorare de lungă durată şi un incendiu la bordul navei spaţiale este una dintre cele mai mari îngrijorări pentru NASA şi pentru comunitatea internaţională de explorare spaţială", a declarat Jason Crusan, director al Advanced Exploration Systems (AES), Division with the Human Exploration and Operations Mission Directorate (HEOMD) din cadrul NASA.