Năsui: Cine câştigă dintr-un astfel de sistem opac? Păpuşarii din spatele cortinei

De ce să fie legile uşor de înţeles şi să poată vedea orice cetăţean român ce se schimbă? Tot sistemul, în fapt, este făcut pentru a fi cât mai opac, pentru a împiedica dezbaterea, a atras atenţia deputatul Claudiu Năsui, nemulţumit de modul în care funcţionează Parlamentul.
Claudiu Nasui
Claudiu Nasui (Mihut Savu (Epoch Times Romania)

În scurt timp vor intra probabil în vigoare primele trei legi ale justiţie care au trecut iniţial prin Parlament în decembrie anul trecut, adică legea de organizare judiciară, legea Consiliului Superior al Magistraturii şi legea care stabileşte statutul magistraţilor, a remarcat, pe pagina sa de socializare, deputatul USR Claudiu Năsui.

"Din decembrie şi până acum, legile au fost contestate la Curtea constituţională de multiple ori - de trei ori legea de organizare judiciară şi a CSM şi de patru ori legea despre statutul magistraţilor - şi fiecare a fost retrimisă în Parlament pentru reexaminare. Acum, ele sunt din nou la Curtea Constituţională. Dacă sunt considerate din nou constituţionale, cum au fost înainte de cererea de reexaminare, atunci preşedintele Iohannis nu va putea face altceva decât să le promulge. Un lucru pe care l-am văzut în Parlament este cât de greu este să observi exact ce se schimbă printr-un proiect de lege. De multe ori o lege este o serie lungă de modificări şi abrogări neinteligibile fără să vezi şi textul iniţial în faţă. Textul acesta nu e accesibil decât prin abonamente la diverse firme pe care trebuie să le plătim ca să vedem care e legea", a declarat Năsui.

Potrivit deputatului, tot sistemul, în fapt, este făcut pentru a fi cât mai opac, pentru a împiedica dezbaterea şi pentru a lăsa oamenii cât mai mult dependenţi de o clasă de pseudo-specialişti care să-i influenţeze.

"Cine câştigă dintr-un astfel de sistem? Păpuşarii din spatele cortinei. De ce să fie legile uşor de înţeles şi să poată vedea orice cetăţean român ce se schimbă? Nu mai bine ţin băieţii un monopol al aşa zişilor experţi în care doar câţiva ne spun ce se întâmplă? De aceea, oricare ar fi partidul din care facem parte, trebuie să milităm pentru transparenţă şi claritate. Deşi nu trec prin comisia mea, am luat aceste prime trei legi ale justiţiei şi le-am transpus în formatul în care cred că ar trebui prezentată fiecare lege care trece prin Parlamentul României. Un format în care să fie clar care este legea acum şi ce se schimbă la ea", a afirmat Năsui.

Deputatul consideră că acest lucru ar trebui făcut de Parlament din oficiu.

"Şi înainte să ni se spună că nu sunt suficiente resurse, gândiţi-vă că Parlamentul României are angajată o mică armată de funcţionari care plimbă dosarele dintr-o cameră în alta (camera deputaţilor are 1,683 de angajaţi şi senatul 825, toţi pe super salarii şi, evident, cu pensii speciale). Asta pe lângă cei 465 de deputaţi şi senatori. Dar nu-i nimic, în măsura posibilului, ce nu fac ei, vom face noi. Pentru toţi cei cărora li s-a spus că "n-am citit legea", că "nu ştim împotriva la ce protestăm" sau, preferata mea, "să le spunem măcar o modificare proastă". Vă prezint aici modificările care se vor face la cele trei legi ale justiţiei, tocmai ca fiecare să poată să le citească să înţeleagă exact ce se schimbă, şi să-şi formeze o opinie proprie", a punctat Năsui.

Legea privind CSM - aici

Legea privind organizarea judiciară - aici

Legea privind statutul magistraţilor - aici