Năsui: Nu taxele noi sunt soluţia ci ca statul să nu mai cheltuiască peste măsură

Claudiu Nasui
Claudiu Nasui (Mihut Savu (Epoch Times Romania)

Nu taxele noi sunt soluţia pentru reducerea deficitului bugetar, susţine, printr-o postare pe facebook, deputatul USR Claudiu Năsui. Potrivit tânărului politician, problema deficitului vine din explozia cheltuielilor, iar soluţia este ca statul să nu mai cheltuiască peste măsură.

Astfel, deputatul susţine că dacă statul (condus de PSD) nu ar mai fi crescut cheltuielile în ritmul în care le-a crescut, ar fi putut să fie chiar pe excedent. Alternativ, ar fi putut să-şi crească cheltuielile cu 7 miliarde de lei şi să fie pe zero.

Redăm postarea deputatului:

"Ieri am văzut că începe să se profileze scenariul în care tot mediul privat va trebui să suporte noi creşteri de taxe şi impozite. Hai să clarificăm de unde vine problema cu deficitul.

În primul an de guvernare, PSD a crescut cheltuielile statului cu 14%. În al doilea an de guvernare, PSD a mai crescut cheltuielile statului cu încă 17%. Chiar anul acesta, după 9 luni de zile, cât avem date oficiale, PSD a apucat să mai crească cheltuielile statului cu încă 15%. Oare calitatea serviciilor publice a crescut cu 14%, 17% şi, respectiv, cu 15%?

În total, vorbim de o creştere a cheltuielilor previzionate până la sfârşitul anului de aproape 100 de miliarde de lei. Astfel am ajuns să avem cel mai mare deficit la 9 luni pe care l-a avut România după revoluţie. Performanţă incredibilă mai ales pe timp de creştere economică internaţională, când alte ţări sunt pe excedent.

Anul acesta, după 9 luni, statul român a mai crescut cheltuielile cu 34 de miliarde de lei şi deficitul a ajuns la 27 de miliarde de lei.

De ce sunt importante cifrele astea? Pentru că ne arată faptul că deficitul se face din cauza creşterii cheltuielilor, deci cheia problemei stă la cheltuieli.

Iar din moment ce cheia problemei sunt cheltuielile, e clar că nu impozitele suplimentare sunt soluţia.

Până acum, statul român, dacă nu ar mai fi crescut cu încă o tură cheltuielile, ar fi putut să fie chiar pe excedent. Alternativ, ar fi putut să-şi crească cheltuielile cu 7 miliarde de lei şi să fie pe zero.

Deci nu creşterile de taxe şi impozite pentru mediul privat sunt soluţia. Soluţia este ca statul să nu mai cheltuiască peste măsură", scrie Năsui pe Facebook.

Postarea lui Năsui vine în condiţiile în care liberalii susţin că PSD a plecat de la putere lansând în urmă un deficit de 28 de miliarde de lei, practic 2,8% din PIB după primele 10 luni din an, aceasta în condiţiile în care la acelaşi moment al anului trecut deficitul era de doar 1,6%.