Năsui, semnal de alarmă: PSD vrea să modifice legea Consiliului Concurenţei ca să-şi "bage oamenii" lor

PSD încearcă, şi cel mai probabil se va reuşi, o politizare a încă unei instituţii cheie din statul român - Consiliul Concurenţei, a avertizat deputatul Claudiu Năsui.
Claudiu Nasui
Claudiu Nasui (Mihut Savu (Epoch Times Romania)

Politizarea principalelor instituţii ale statului continuă, iar de data aceasta a venit rândul Consiliului Concurenţei, a tras un semnal de alarmă luni, pe pagina sa de socializare, deputatul USR Claudiu Năsui.

Parlamentarul a povestit că, acum câteva săptămâni, la o şedinţă reunită a celor două Camere, un deputat PSD a venit la un senator USR să semneze un proiect de lege pentru modificarea legii Concurenţei şi i-a spus senin: "Semnăm să modificăm legea Consiliului Concurenţei ca să băgăm oamenii noştri".

"S-a dus la el pentru că acesta era aşezat în zona PSD a plenului. Asta deoarece atunci când este plen comun, nu avem fizic suficiente scaune pe care să ne aşezăm, prin urmare ne mai aşezăm şi în zonele alăturate. Dar nu asta contează. Ce contează este faptul că se încearcă, şi cel mai probabil se va reuşi, o politizare a încă unei instituţii: Consiliul Concurenţei. Ce vedem acum? Începe să apară în presă proiectul PSD", a declarat Năsui.

Deputatul USR a atras atenţia asupra unor pasaje cheie din articolul publicat pe această temă de Profit.ro:

- "PSD vrea ca funcţionarii publici de specialitate ai Consiliului Concurenţei să nu poată fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi preventiv decât cu acordul preşedintelui Consiliului";

- "preşedintele Consiliului Concurenţei trebuie să fi rămas timp de 15 ani în aceeaşi "funcţie de conducere cu largi responsabilităţi", Bogdan Chiriţoiu nu îndeplineşte acest criteriu, după cum reiese din CV-ul său, postat pe site-ul instituţiei. Şi devine revocabil, pentru că proiectul PSD adaugă la legea în vigoare un motiv de revocare a membrilor Consiliului Concurenţei, printre care se numără şi preşedintele"'

- "proiectul PSD de modificare a legii prevede că persoanele care au exercitat o funcţie de demnitate publică în cadrul Consiliului Concurenţei nu se pot angaja în sectorul privat timp de 3 ani de la încetarea mandatului în Consiliu, nici măcar fără remuneraţie".

"Independent de ce credem despre activitatea Consiliului Concurenţei, este de dorit ca el să fie cât mai puţin controlat politic cu putinţă. Nu de alta, dar are o putere mare în economie, care, dacă ar fi controlată politic poate consolida şi mai mult puterea în mâinile celor care o au deja", a subliniat Năsui.