Năsui: Sistemul de sănătate este putred, a rămas în comunism. Cine are de-a face cu el se îngrozeşte

Deşi economia României s-a schimbat mult de la revoluţie până acum, sistemul de sănătate a rămas în comunism, este putred, şi-a exprimat nemulţumirea deputatul Claudiu Năsui, care pledează pentru o reformă fundamentală în acest domeniu vital pentru ţară.
Claudiu Nasui
Claudiu Nasui (Mihut Savu (Epoch Times Romania)

Sistemul de sănătate din România are nevoie de reforme din temelii, nu de cosmetizări, a tras un semnal de alarmă, pe pagina sa de socializare, deputatul USR Claudiu Năsui.

"Acum doi ani a avut loc una dintre cele mai profunde tragedii de după Revoluţie, incendiul de la Colectiv. 65 de oameni tineri şi-au pierdut viaţa şi peste 100 au rămas cu sechele. Tragedia cea mai mare, de care mulţi aveau să-şi dea seama apoi este faptul că mulţi au murit în spitale din cauza sistemului de sănătate criminal pe care îl avem.

Unii au fost aduşi cu arsuri grave în medii infestate cu notoriile bacterii nosocomiale care le-au cauzat moartea, alţii au fost trataţi în mod total impropriu. Autorităţile de la acea vreme, în loc să pună viaţa acelor tineri pe primul loc şi să ceară ajutor internaţional, au rostit faimoasele cuvinte: Nu avem nevoie de nimic", a declarat Năsui.

Potrivit deputatului, de atunci, scandalurile în sănătate s-au succedat arătându-ne cât de putred a putut ajunge sistemul pe care îl avem: de la jafuri constante (cazul Secureanu sau al ultimilor trei preşedinţi ai CNAS), la raportări false (cazul infecţiilor nosocomiale), la folosirea apei chioare pentru a dezinfecta spitalele (scandalul Hexipharma), parcă nimic nu ne mai şochează.

"Reformele întreprinse de Vlad Voiculescu au fost o bulă de aer într-un mediu devenit irespirabil. Dar ce să vezi, că, deşi reformele erau de maxim bun simţ, unul dintre principalele obiective ale PSD-ului după alegeri a fost tocmai să anuleze acele reforme şi să facă ceea ce s-a numit "restauraţia".

După doi ani de la această tragedie, deşi ne dăm seama că sistemul este putred, nu avem curajul să întreprindem nişte schimbări structurale ale sale. Medicii pleacă pe capete şi avem cazuri în multe regiuni unde avem un specialist la un milion de locuitori (practic 0). Starea spitalelor nu s-a îmbunătăţit deloc şi scandalurile încă se succed.

Oricine are de a face cu sistemul de sănătate este îngrozit. Şi să nu credeţi că nu se duc mulţi bani în sănătate. Se duc foarte mulţi bani, sănătatea fiind a doua cea mai mare cheltuială a statului de ani buni. Problema nu este de bani, este însăşi de sistem. Aşa-zisele servicii gratuite oferite de stat sunt fie inexistente, fie deloc gratuite", a precizat Năsui.

Reprezentantul USR a remarcat că avem un sistem de sănătate care, în marea lui majoritate, este un monopol de stat combinat cu un sistem de asigurări de sănătate, de asemenea monopol de stat. Spitalele private sunt foarte puţine şi clinicile private sunt concentrate în jurul câtorva oraşe mai bogate.

"Aici este de fapt problema de fond a sistemului: lipsa de concurenţă, împiedicarea inovaţiei şi centralizarea deciziilor în mâinile politicienilor. Deşi economia română s-a schimbat mult de la revoluţie până acum, sistemul de sănătate a rămas în comunism", a opinat Năsui.

În opinia politicianului, o reformă binevenită pentru acest sistem ar trebui să facă următoarele:

- Să fie încurajată concurenţa între furnizorii de servicii medicale prin înlăturarea birocraţiei şi scutirea de orice impozite pentru medici, clinici şi spitale. Statul nu trebuie să facă bani din sistemul de sănătate, ci să îl încurajeze pe cât poate.

- Să promoveze dezvoltarea asigurărilor private de sănătate care să fie în concurenţă pentru consumatori încercând să-i convingă să le devină clienţi prin pachete de servicii cât mai cuprinzătoare la preţuri cât mai avantajoase.

- Să facă un voucher pentru asigurări medicale prin care fiecare român să-şi poată alege produsul de asigurare de sănătate care i-se pare cel mai adaptat. În felul acesta fiecare român ar avea posibilitatea să fie asigurat şi ar avea acces la o piaţă întreagă de asiguratori în competiţie pentru a fi aleşi. Aceste vouchere pot fi finanţate cu 70% din actualul buget, restul de 30% pot fi alocaţi unui fond pentru bolnavii cronici în aşa fel încât nimeni să nu piardă nimic din reformă.

"Mai ales având în vedere cât de prost gestionează sistemul de sănătate, minimul pe care ar trebui să-l facă statul este să nu împiedice alternativele să apară, ba chiar să le încurajeze", a conchis Năsui.