NATO agreează cererea lui Trump de a se implica mai mult în Orientul Mijlociu, după atacurile cu rachete ale Iranului

Jens Stoltenberg (st) şi Donald Trump
Jens Stoltenberg (st) şi Donald Trump (Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images)

În timpul declaraţiei de presă de miercuri, ţinută pentru a aborda răspunsul Statelor Unite la atacul cu rachete iraniene asupra unor baze americane din Irak, preşedintele american Donald Trump a declarat că va anunţa noi sancţiuni economice împotriva Teheranului şi va cere NATO să-şi consolideze implicarea în Orientul Mijlociu.

NATO a fost de acord cu apelurile preşedintelui SUA, Donald Trump, de a se implica „mult mai mult” în Orientul Mijlociu.

Conversaţia telefonică ulterioară, dintre preşedintele SUA şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care au discutat despre „evoluţiile din Orientul Mijlociu”, a arătat că Alianţa a înţeles că poate juca un rol mai mare contribuind la stabilitatea regiunii, a raportat The Hill.

"Preşedintele i-a cerut secretarului general ca NATO să se implice mai mult în Orientul Mijlociu. Au fost de acord că NATO poate contribui mai mult la stabilitatea regională şi la lupta împotriva terorismului internaţional", se arată în declaraţie în urma apelului.

Apelul telefonic a fost confirmat de către secretarul de presă adjunct la Casa Albă, Judd Deere, pe contul său de Twitter.

Apelul lui Trump la alianţă survine după criticile sale anterioare legate de eşecul membrilor NATO de a îndeplini obiectivul de cheltuieli pentru bugetul de apărare - de 2% din PI - şi comentariile preşedintelui francez Emmanuel Macron, potrivit cărora organizaţia de securitate se confruntă în prezent cu „moarte cerebrală”, declaraţie care a fost criticată pe scară largă, inclusiv de Turcia.

În pofida rapoartelor mass-media care sugerează că au existat unele victime ale atacului iranian, Trump a spus că niciun militar din SUA nu a fost rănit în atacul asupra bazelor Erbilul şi Ayn al-Asad care adăpostesc forţele coaliţiei internaţionale.

În timpul discursului, el a susţinut că uciderea lui Soleimani a fost de natură defensivă şi l-a împiedicat pe acesta să comită noi atacuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe