NATO consideră reorganizarea bazei militare din Polonia, pregătind o capabilitate de răspuns rapid

Generalul Philip Mark Breedlove, comandantul NATO pentru Europa, 14 septembrie 2013 Budapesta
Generalul Philip Mark Breedlove, comandantul NATO pentru Europa, 14 septembrie 2013 Budapesta (ATTILA KISBENEDEK/AFP/Getty Images)

Alianţa Nord Atlantică va dezbate posibilitatea suplimentării bazei militare din Szczecin, Polonia, cu personal şi echipament militar astfel încât alianţa să poată lansa un răspuns rapid la ameninţările Rusiei, potrivit Ria Novosti.

Măsurile ar putea fi discutate ca parte a planului de pregătire al NATO de la summit-ul din Wales, în luna septembrie. Pe lista proiectelor dezbătute s-ar mai afla şi revizuirea planului de apărare al NATO, intensificarea exerciţiilor şi a antrenamentului, cât şi desfăşurările militare necesare.

”Posibilitatea de a întări Corpul Multinaţional Nordestic cu personal suplimentar şi echipament face parte din măsurile ce vor fi analizate”, a afirmat ofiţerul.

”Accentul va cădea pe abilitatea de a răspunde crizelor şi ameninţărilor, şi nu pe mobilizarea permanentă a trupelor în Europa de Est. Astfel de paşi sunt pur defensivi, în linie cu angajamentele mele internaţionale, şi trimite un semnal negreşit al angajatului NATO de a apăra fiecare parte a alianţei”, a adăugat acesta.

În prezent, aproximativ 20 de soldaţi au fost desfăşuraţi în oraşul Szczecin din Polonia. Centrul menţine personal din Germania, Danemarca şi Polonia.