NATO emite un avertisment după ce Turcia sfidează SUA cu privire la achiziţionarea sistemului rusesc S-400

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg (Dan Kitwood/Getty Images)

Alianţa militară vestică NATO a lansat un avertisment după ce SUA a declarat că va impune sancţiuni asupra Turciei dacă aceasta va avansa cu achiziţionarea unui sistem de rachete din Rusia, potrivit Express.co.uk.

După o întâlnire cu ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că planul Ankarei de a cumpăra sisteme de rachete ruseşti este îngrijorător. Stoltenberg a mai afirmat că NATO doreşte să evite situaţiile în care aliaţii să îşi aplice reciproc sancţiuni.

Comentariile şefului NATO au fost făcute după ce Turcia a recunoscut că nu va renunţa niciodată la acordul de a cumpăra sistemul rusesc de rachete sol-aer S-400.

Acordul, care a fost confirmat de vicepreşedintele turc Fuat Oktay, a deteriorat şi mai mult relaţiile deja tensionate dintre Turcia şi Washington.

SUA susţine că sistemul rusesc nu este compatibil cu echipamentele NATO şi ar putea compromite avioanele sale de vânătoare F-35.

Washingtonul a cerut Ankarei să îşi reconsidere poziţia, pentru că vor fi aplicate sancţiuni în cazul în care guvernul turc va avansa cu acordul rusesc.

Într-un interviu la Kanal 7, Oktay a declarat: “Când Turcia semnează un acord, Turcia îşi respectă promisiunea. Am semnat acest acord şi unele plăţi au fost făcute.

Turcia este un potenţial cumpărător şi un partener în producţia avioanelor de vânătoare F-35.

Ankara a propus formarea unui grup de lucru cu SUA pentru a fi evaluat impactul sistemului S-400.

Totuşi, SUA nu a răspuns cerererii, a precizat Turcia.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat marţi că proiectul F-35 se va prăbuşi dacă Turcia nu participă la el.

Turcia a declarat că se aşteaptă ca preşedintele american Donald Trump să emită o derogare pentru a o proteja împotriva penalităţilor legate de achiziţionarea sistemului S-400, după ce secretarul de stat american Mike Pompeo a afirmat că Ankara ar putea plăti penalităţi pentru acel acord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe