NATO: Rusia are încă soldaţi în Ucraina



Comandantul militar al NATO, generalul american Philip Breedlove.
Comandantul militar al NATO, generalul american Philip Breedlove. (ATTILA KISBENEDEK/AFP/Getty Images)

Rusia are încă soldaţi în estul Ucrainei şi menţine o forţă militară foarte capabilă la graniţa sa, în ciuda unei retrageri parţiale, a declarat vineri comandantul militar al NATO.

“Am văzut o retragere destul de semnificativă a forţelor ruse din interiorul Ucrainei dar încă există forţe ruseşti în estul ţării”, a spus generalul american Philip Breedlove reporterilor la sediul militar al NATO, în apropierea oraşului belgian Mons.

Unele trupe ruse staţionate în apropierea graniţei cu Ucraina au plecat şi altele par a se pregăti să plece.

“Dar forţa care rămâne şi care nu dă niciun semn că ar pleca este o forţă încă foarte capabilă”, a declarat el.

Generalul american a declarat aceste lucruri înainte alegerilor parlamentare ucrainene de duminică, în care preşedintele Petro Poroşenko urmăreşte să obţină un mandat pentru a putea continua planul său de oprire a conflictului separatist şi de finalizare a integrării în Uniunea Europeană.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, făcând prima sa vizită la sediul militar al NATO de când a fost numit în funcţie la începutul acestei luni, a spus că Rusia încă mai încalcă legea internaţională în Ucraina.

“Ei încă mai încalcă suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei prin prezenţa trupelor ruseşti în acea ţară”, a spus Stoltenberg.

De asemenea, Rusia destabilizează situaţia din Ucraina prin menţinerea forţelor sale la graniţă, a adăugat el.

NATO a suspendat practic cooperarea practică cu Rusia ca o formă de protest împotriva anexării Peninsulei Crimeea de către Moscova şi a suportului ei pentru separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei.

NATO va continua să facă apel la Rusia ca să-şi retragă forţele din interiorul Ucrainei şi de la graniţa ruso-ucraineană şi îşi va folosi toată influenţa pentru a se asigura că acordul de încetare a focului din estul Ucrainei va fi respectat, a adăugat Stoltenberg.