NATO susţine că avioane de luptă şi bombardiere ruseşti survolează Europa

Bombardier rus Tu-95 Bear H.
Bombardier rus Tu-95 Bear H. (youtube.)

NATO a declarat miercuri că a interceptat în ultimele două zile un număr mare de avioane ruseşti ce zburau prin spaţiul aerian european, într-o serie neobişnuită de incidente în care bombardiere ruseşti au ajuns până aproape de Portugalia.

Avioanele de luptă - cel puţin 19 în total - au reamintit de puterea aeriană rusească într-un moment în care relaţiile dintre Occident şi Rusia au atins cel mai scăzut nivel de la Războiul Rece încoace. Avioanele militare ruseşti şi-au intensificat semnificativ activitatea în Europa de la începerea conflictului ucrainean, NATO reuşind să intercepteze avioane ruseşti de peste 100 de ori în 2014.

Un oficial NATO a declarat că aceste ultime incidente au fost cele mai provocatoare din acest an.

Deasupra Oceanului Atlantic şi a Mării Nordului, Mării Neagre şi a Mării Baltice, avioanele de luptă, avioanele de alimentare în zbor şi bombardierele ruseşti au fost detectate zburând în spaţiul aerian internaţional, a declarat NATO. Nu au fost identificate incursiuni în spaţiul aerian naţional, o încălcare a suveranităţii care ar fi amplificat semnificativ gravitatea celor mai recente patru incidente, dintre care trei au avut loc miercuri.

“Este un nivel neobişnuit de activitate”, a declarat lt. col. Jay Janzen, purtător de cuvânt pentru comanda militară a NATO în Mons, Belgia. “Zborurile pe care le-am văzut în ultimele 24 de ore, dimensiunea acelor zboruri şi unele planuri de zbor sunt în mod sigur neobişnuite.”

Oficialii americani privesc zborurile ca pe o demonstraţie de forţă din partea conducerii ruse. “Este îngrijorător deoarece aceste zboruri au loc în direcţia greşită”, a afirmat un oficial al apărării SUA sub condiţia anonimatului, deoarece nu are autorizaţia de a discuta public despre activităţile aeriene. “Acest lucru nu ajută la detensionarea situaţiei din Ucraina. Nu ajută la îmbunătăţirea relaţiilor dintre NATO şi Rusia. Nu ajută pe nimeni.”

Incidentele la scară mai mică s-au înmulţit de asemenea în acest an, aproape triplându-se faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013, a declarat Janzen.

În cel puţin unul dintre cele patru incidente recente, două avioane şi-au închis dispozitivele de recepţie-transmisie şi nu au prezentat niciun plan de zbor controlorilor pentru traficul aerian civil. Aceasta înseamnă că avionul nu poate fi urmărit de controlorii traficului aerian, reprezetând un potenţial risc pentru avioanele civile.

Acel incident a avut loc miercuri, în jurul orei 3:00 a.m. în vestul Europei, când patru bombardiere Tu-95 de rază lungă şi patru avioane Il-78 pentru alimentare în zbor au zburat deasupra Mării Norvegiei. Avioanele de luptă norvegiene F-16 s-au dus să le intercepteze. Şase avioane s-au întors în Rusia, dar două bombardiere şi-au continuat drumul spre sud-vest, zburând paralel cu ţărmul Norvegiei. Au ajuns apoi în Marea Nordului, moment în care au intervenit avioane britanice de tip Typhoon.

În momentul în care cele două avioane au ajuns deasupra Oceanului Atlantic, la vest de Portugalia, ele au fost interceptate şi identificate de aeronave F-16 ale forţelor aeriene portugheze. Avioanele ruse s-au întors, îndreptându-se către nord-est şi zburând apoi la vest de Regatul Unit. Aeronave NATO din Marea Britanie şi Norvegia au fost puse în aşteptare, iar echipamentele NATO de la sol şi din aer au urmărit aparatele ruseşti. În cele din urmă, cele două bombardiere păreau să se îndrepte către Rusia, dar miercuri, la ora 16:00 (17:00, ora României) erau încă în aer, a precizat NATO.

Bombardierele Tu-95 nu sunt văzute în mod obişnuit în apropierea Europei, a declarat Janzen. Şi nici avioanele de luptă MiG-31 care au fost interceptate împreună cu alte avioane deasupra Mării Baltice în două incidente separate, marţi şi miercuri. Nu a fost clar dacă în cele două incidente deasupra regiunii Baltice a fost implicat acelaşi grup de 7 avioane care au aterizat şi decolat de la o bază militară din Kaliningrad.

Nu a existat o reacţie imediată din partea guvernului rus.

Avioane de luptă din Norvegia, Anglia, Portugalia, Turcia, Germania, Danemarca, Finlanda şi Suedia au fost implicate în acţiunile de interceptare a avioanelor ruseşti, a spus Janzen. Finlanda şi Suedia nu sunt membre ale NATO şi mult timp au evitat să se alăture alianţei de apărare, care a fost formată după cel de-al Doilea Război Mondial.

Dar incidentele militare cu Rusia din acest an au determinat ambele ţări să îşi reevalueze poziţiile. Cel mai recent exemplu este săptămâna trecută când armata suedeză a căutat câteva zile un submarin neidentificat şi suspectat că ar aparţine Rusiei. Luna trecută, Suedia a declarat că două avioane militare ruseşti au pătruns în spaţiul său aerian fără aprobare.

Potrivit unui sondaj al Institutului Novus, publicat marţi, este pentru prima dată când numărul celor care favorizează aderarea Suediei la NATO a fost mai mare decât al celor care se opun acestui pas.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe