Nava spaţială ICON de la NASA va studia unul dintre straturile cele mai necunoscute ale Pământului [video]

Ionospheric Connection Explorer (ICON)
Ionospheric Connection Explorer (ICON) (NASA)

Cu siguranţă vă reamintiţi câteva dintre straturile care înconjoară Pământul, cum ar fi atmosfera de exemplu, dar este posibil ca ionosfera să vă scape, la fel ca majorităţii muritorilor. Ionosfera este un înveliş de electroni, atomi şi molecule încărcate electric care înconjoară Pământul, se întinde de la o înălţime de aproximativ 50 de km până la mai mult de 1.000 km. Ea îşi datorează existenţa sa în primul rând radiaţiilor ultraviolete ale soarelui. Acest strat este printre cele mai puţin studiate de astronomii noştri, deşi, în timp scurt, lucrurile se vor schimba foarte mult.

NASA va lansa în luna decembrie 2017 nava numită Ionospheric Connection Explorer (ICON) care va studia această parte a spaţiului nostru, pe care unii o numesc unul dintre cele mai puţin cunoscute locuri din sistemul solar.

Ionosfera joacă un rol important în electricitatea atmosferică şi formarea marginii interioare a magnetosferei. Aceasta are o importanţă practică, deoarece, printre alte funcţii, ea influenţează propagarea undelor radio în locurile îndepărtate de pe Pământ. Se spune că acest loc, plin de curenţi de plasmă, joacă un rol-cheie în unele fenomene climatice spaţiale, cum ar fi aurorele sau furtunile.

Obiectivul NASA este de a studia fenomenele acestui strat deoarece, aşa cum afirmă investigatorul principal al misiunii ICON, Thomas Immel "Condiţiile din mediul nostru spaţial, climatul spaţial, sunt ceva ce trebuie să putem anticipa".

Articol de referinţă: NASA: NASA’s ICON Explores the Boundary Between Earth and Space

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură