Navalni eliberat după ce a stat 15 zile după gratii pentru distribuirea de pliante


Alexei Navalni iese după 15 zile dintr-un centru de detenţie din Moscova, 6 martie 2015.
Alexei Navalni iese după 15 zile dintr-un centru de detenţie din Moscova, 6 martie 2015. (Captură Foto)

Activistul opoziţiei ruse Alexei Navalni a părăsit vineri centrul de detenţie din Moscova, la o săptămână după ce Boris Nemţov, un alt critic puternic al preşedintelui rus Vladimir Putin, a fost împuşcat fatal în apropierea Kremlinului. Navalni a fost închis pentru 15 zile deoarece a distribuit “ilegal” pliante într-un metrou din Moscova, promovând un marş al opoziţiei plănuit pentru 1 martie.

Marşul, în a cărui organizare a fost implicat şi Nemţov, a adoptat forma unei procesiuni funerare pentru liderul asasinat al opoziţiei, susţine Internaţional Business Times.

“Activitatea noastră nu se va schimba deloc, nu ne vom reduce eforturile şi nu vom da înapoi”, a declarat Navalni reporterilor aflaţi vineri în faţa închisorii, a raportat BBC. “Acel act terorist nu şi-a atins scopul, nu ne mai sperie pe mine sau pe asociaţii mei.”

Navalni, care a condus protestele în masă împotriva lui Vladimir Putin, în urmă cu 3 ani, a primit o condamnare cu suspendare, după ce a fost găsit vinovat de deturnare de fonduri. În acelaşi proces, fratele său a primit trei ani şi jumătate de închisoare pentru acuzaţii similare pe care mulţi analişti le consideră motivate politic.

Amândoi au fost acuzaţi de furtul a 30 de milioane de ruble (aproximativ 500.000 de dolari) de la două firme, incluzând una afiliată la compania franceză de cosmetice Yves Rocher, în perioada 2008–2012.

Sentinţa împotriva celor doi fraţi a fost puternic condamnată şi considerată de mulţi ca fiind motivată politic.

Navalni, blogger şi un fost candidat la funcţia de primar al Moscovei, a încălcat ordinele tribunalului de mai multe ori, de exemplu părăsindu-şi locuinţa pentru a participa la mitinguri deşi s-a aflat pentru o perioadă sub arest la domiciliu.

El a fost arestat din nou la unul dintre aceste mitinguri şi un tribunal a decis în 19 februarie ca Navalni să fie reţinut pentru 15 zile pentru că a distribuit ilegal într-un metrou din Moscova pliante ce promovau aşa zisul Marş al Primăverii din 1 martie, a raportat Associated Press.

În ceea ce îl priveşte pe Nemţov, mulţi consideră că şi în acest caz motivul este unul politic, ţinând cont că Nemţov a fost unul dintre cei mai virulenţi critici ai şefului de la Kremlin.

De fapt, Nemţov lucra la un raport care includea dovezi despre care consideră că poate dovedi implicarea directă a Rusiei în rebeliunea separatistă care a răvăşit Ucraina începând cu aprilie 2014. Moscova neagă orice implicare în conflictul separatist.

La rândul său, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a dezvăluit că Nemţov îi spusese cu câteva săptămâni în urmă că are dovezi privind rolul Rusiei în criza din Ucraina, pe care urma sa le facă publice.

“[Nemţov] A spus că va prezenta dovezi clare ale implicării forţelor armate ale Rusiei în Ucraina. Cuiva i-a fost foarte frică de asta şi... l-a ucis”, a declarat Poroşenko.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe