Navalnîi arestat imediat la eliberarea după 30 de zile de închisoare

Liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi
Liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi (Getty Images)

Liderul opoziţiei ruse Alexei Navalnîi a fost arestat din nou, luni, pentru presupusa încălcare a legilor privind protestele, în timp ce era eliberat din închisoare, unde a petrecut 30 de zile pentru aceeaşi acuzaţie, a afirmat un asociat al său, potrivit Moscow Times.

Navalnîi, care a fost arestat de poliţie luna trecută în faţa locuinţei sale din Moscova, a fost condamnat la închisoare pentru planificarea unei demonstraţii neautorizate în capitala rusă în luna ianuarie, în timpul căreia a făcut apel la boicotarea alegerilor prezidenţiale, care au fost câştigate cu lejeritate de Vladimir Putin în lipsa oricărui adversar politic important.

Leonid Volkov, un aliat al lui Navalnîi, a scris luni pe Twitter că acesta a fost dus la o secţie de poliţie în timp ce ieşea din închisoare şi că este acuzat din nou de încălcarea legilor privind organizarea protestelor.

Navalnîi, în vârstă de 42 de ani, a afirmat că închiderea sa în spatele gratiilor a fost orchestrată de autorităţi pentru a-l împiedica să conducă protestele din 9 septembrie împotriva nepopularei reforme privind mărirea vârstei de pensionare.

Peste 1.000 de persoane au fost arestate în timpul acelor proteste, ce au avut loc în mai multe oraşe ale Rusiei, inclusiv Moscova. Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin, a declarat că poliţia a acţionat conform legii, protestele fiind neautorizate.

Aproximativ jumătate din cei arestaţi au fost ridicaţi de forţele de ordine în Sankt Petersburg, potrivit OVD-Info. Cel de-al doilea oraş ca mărime din Rusia s-a confruntat probabil cu cele mai dure acţiuni ale forţelor de ordine, care au atacat manifestanţii cu bastoane. Printre arestaţi s-au aflat minori şi persoane în vârstă. În Moscova, autorităţile au acuzat doi bărbaţi de atacarea forţelor de ordine.