Navalnîi vrea să îl dea în judecată pe Putin pentru obstrucţionarea campaniei sale electorale

Alexei Navalni, liderul opoziţiei ruse.
Alexei Navalni, liderul opoziţiei ruse. (Getty Images)

Politicianul rus din opoziţie Aleksei Navalnîi a declarat că îi va da în judecată pe preşedintele rus Vladimir Putin şi administraţia sa pentru efortul coordonat de subminare a campaniei sale la alegerile prezidenţiale din martie 2018.

Aleksei Navalnîi a scris miercuri pe website-ul său că în ultimele câteva zile, autorităţile din Rusia au refuzat să îi permită lui şi echipei sale să organizeze întâlniri publice cu alegătorii.

Politicianul din opoziţie nu are nicio îndoială că obstacolele sunt “coordonate” personal de preşedintele rus Vladimir Putin, afirmând că liderul de la Kremlin este îngrijorat de numărul mare de persoane care participă la mitingurile sale.

Navalnîi a mai afirmat că personalul său va începe să organizeze întâlniri de campanie pe teren privat pentru a evita necesitatea obţinerii de autorizaţii de la autorităţile locale.

Şeful campaniei prezidenţiale a lui Navalnîi în Moscova, Nikolai Liaskin, a fost reţinut marţi pentru câteva ore de poliţie fără a i se oferi o explicaţie.

Liaskin a scris pe Twitter că ofiţerii de poliţie i-au oprit maşina, i-au cerut să plece cu ei şi l-au dus la o secţie de poliţie.

Câteva ore mai târziu, el a postat pe Twitter că poliţia l-a eliberat, dar i-a ordonat să se prezinte în faţa autorităţilor din nou în 9 noiembrie.

“Probabil ei vor afla în 9 noiembrie de ce anume să mă acuze”, a scris Liaskin pe Twitter, sugerând că poliţia primeşte ordine motivate politic din partea autorităţilor superioare.

Liaskin, un susţinător al lui Navalnîi, a fost bătut cu o ţeavă de metal de către bărbaţi neidentificaţi în luna septembrie.

Navalnîi doreşte să candideze la preşedinţie deşi, cu doar cinci luni înainte de alegeri, Comisia Electorală Centrală a Rusiei a declarat că politicianul nu va putea candida din cauza unui dosar penal considerat în mare parte motivat politic care îl împiedică să deţină o funcţie publică.

“El poate candida la funcţia de preşedinte după o perioadă de 10 ani şi 5 luni – cândva în 2028”, a declarat preşedinta comisiei, Ella Pamfilova, fiind citată de agenţia de ştiri Interfax.

Putin, care şi-a consolidat controlul asupra Kremlinului şi sistemului politic rusesc în cei peste 18 ani în care s-a aflat la putere ca preşedinte sau premier, este un potenţial candidat la alegerile de anul următor şi se estimează că va câştiga un nou mandat de şase ani.

Navalnîi, care a iritat Kremlinul prin publicarea unor rapoarte privind corupţia existentă în sânul guvernului lui Putin, a obţinut 27% dintre voturi în cadrul alegerilor pentru primari în Moscova în 2013.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe