Nave de luptă ruseşti monitorizează distrugătorul american Donald Cook în Marea Neagră

Distrugătorul american USS Donald Cook
Distrugătorul american USS Donald Cook (Wikia.com)

În cel mai recent indiciu al tensiunilor amplificate dintre Moscova şi Occident, Marina rusă a monitorizat nava de luptă americană USS Donald Cook în timp ce aceasta trecea marţi prin Strâmtoarea Dardanele, relatează site-ul de ştiri Zero Hedge.

Nava americană se află la cea de-a doua misiune în Marea Neagră în mai puţin de o lună, şi la cea de-a patra de la incidentul periculos din Strâmtoarea Kerci de la sfârşitul anului trecut.

O declaraţie a Marinei SUA a confirmat faptul că distrugătorul cu rachete ghidate din clasa Arleigh Burke a început marţi să tranziteze Strâmtoarea Dardanele, cu misiunea de a desfăşura aşa numite “operaţiuni de securitate maritimă” şi de a “îmbunătăţi stabilitatea maritimă regională” împreună cu aliaţii NATO şi cu partenerii din regiune. Potrivit agenţiei ruse de ştiri TASS, nava Pitlivi a Flotei ruseşti din Marea Neagră a monitorizat mişcările navei americane”.

Publicaţia militară americană Stars and Stripes a notat că ruşii s-au lăudat cu “monitorizarea continuă” a mişcărilor distrugătorului USS Donald Cook de când a pătruns în regiune.

Centrul Naţional pentru Control şi Apărare al Rusiei a declarat marţi: “În 19 februarie 2019, la ora 5:00 p.m, ora Moscovei [14:00 GMT], distrugătorul cu rachete ghidate USS Donald Cook a pătruns în Marea Neagră. Flota rusească din Marea Neagră a alocat forţe şi mijloace pentru a monitoriza în continuu acţiunile distrugătorului american”.

Operaţiunile americanilor în Marea Neagră, care au fost numite în mod regulat exerciţii de promovare a “libertăţii de navigaţie”, au loc la câteva luni după ce Washingtonul şi aliaţii săi au condamnat confiscarea de către Rusia a trei nave ucrainene şi arestarea a 24 de marinari la sfârşitul lunii noiembrie în Strâmtoarea Kerci. În schimb, Kremlinul a condamnat agresiunea ucraineană şi încercare Kievului de a interfera cu operaţiunile maritime ruseşti.

Operaţiunea precedentă a distrugătorului USS Donald Cook în Marea Neagră a implicat exerciţii maritime cu paza de coastă georgiană în 25 ianuarie 2019. La acea vreme, oficiali americani din domeniul apărării au declarat pentru CNN că prezenţa militară americană amplificată în Marea Neagră va fi un răspuns specific la acţiunile Rusiei împotriva Ucrainei în timpul incidentului din 25 noiembrie 2018.

Înaintea operaţiunilor din ianuarie, Flota a 6-a a Marinei SUA a susţinut: “În mod regulat, desfăşurăm operaţiuni pentru promovarea securităţii şi stabilităţii în zona de operaţiuni a Flotei a 6-a, pentru a include apele internaţionale şi spaţiul aerian al Mării Negre. Ne rezervăm dreptul de a opera liber în conformitate cu legile şi normele internaţionale”.

Oficiali ai Pentagonului au abordat anterior ceea ce SUA consideră a fi revendicări maritime “expansive” ale Rusiei în regiune, făcând referire la incidentul din Strâmtoare Kerci. Oficiali americani au precizat că “Moscova revendică zone care depăşesc cu mult peste cei 19 km distanţă faţă de coasta Rusiei, care sunt garantaţi conform dreptului internaţional”, notează CNN.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe