Nave ruseşti forţează Lituania să întrerupă construirea unui cablu de electricitate în Marea Baltică

Lucrări la cablu de electricitate NordBalt.
Lucrări la cablu de electricitate NordBalt. (Captură Foto)

Lituania a acuzat Rusia că încearcă să submineze construirea unui cablu de electricitate pe sub mare către Suedia, care ar reduce dependenţa ţării de energia rusească, susţine Ukraine Today.

Autorităţile lituaniene au declarat că în ultimele zile şi în mai multe ocazii navele ruseşti au ordonat ilegal unui vas suedez, care lucra la cablul de electricitate NordBalt, să îşi schimbe cursul.

Navele ruseşti au ordonat joi navei suedeze să părăsească zona timp de câteva ore, motivând că locul a fost ales pentru un exerciţiu militar.

Fostul ministrul suedez de externe Carl Bildt a scris pe contul său de Twitter: “Încearcă Rusia să amâne lucrările pentru legătura de electricitate NordBalt dintre ţările Baltice şi Suedia? Aşa se pare.”

Cablul NordBalt, co-finanţat de Uniunea Europeană, urmăreşte să lege Suedia de portul Klaipeda din Lituania.

Klaipeda a devenit un port strategic vital pentru ţările baltice după recenta deschidere a unui terminal pentru gaz natural lichefiat care permite Lituaniei şi vecinilor săi Baltici să cumpere gaz de pe pieţele mondiale, în loc să se bazeze pe compania rusă Gazprom.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe