Navele iraniene se îndepărtează de Yemen

Portavionul american USS Theodore Roosevelt.
Portavionul american USS Theodore Roosevelt. (Captură Foto)

Navele iraniene se îndepărtează de Yemen, înspre nord-est, a declarat joi un oficial american după ce un convoi de cargoboturi iraniene a stârnit îngrijorare în SUA pe motiv că Teheranul ar dori să înarmeze rebelii Houthi împotriva cărora luptă Regatul Saudit.

Oficialul, care a creut să rămână anonim, a declarat că mişcarea iranienilor este un semn promiţător, dar a adăugat că Statele Unite vor continua să monitorizeze dacă navele iraniene îşi continuă cursul.

Preşedintele american Barack Obama a declarat marţi că guvernul american a avertizat Iranul să nu trimită în Yemen arme ce ar putea fi folosite pentru a ameninţa traficul maritim din Golf.

Miercuri, secretarul american al apărării Ash Carter a declarat că Statele Unite au fost îngrijorate că navele iraniene transportă arme sofisticate şi a cerut Iranului să nu alimenteze conflictul prin livrări de arme.

Oficialii americani au declarat că flotila de 9 cargoboturi iraniene, însoţite de distrugătoare, s-a aflat în regiunea Mării Arabe şi în Golful Aden, la sud de Oman şi la est de graniţa yemenită.

Săptămâna aceasta, Washingtonul a trimis nave de luptă suplimentare lângă coasta Yemenului - inclusiv un portavion - parţial ca răspuns la convoiul iranian, şi acum dispune de 9 nave de luptă în regiune.

Portavionul USS Theodore Roosevelt şi crucişătorul care îl însoţeşte se află la aproximativ 320 km distanţă de navele iraniene şi monitorizează din aer activităţile flotilei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.