Nazare: Rus să desecretizeze de urgenţă Masterplanul de transport pentru că riscăm pierderea banilor europeni

Alexandru Nazare.
Alexandru Nazare. (www.alexandrunazare.ro)

Vicepreşedinte PDL Alexandru Nazare i-a solicitat joi, în cadrul unui comunicat de presă, ministrului Transporturilor Ioan Rus să nu mai tergiverseze publicarea Masterplanului General de Transport, documentul care stabileşte proiectele prioritare şi de care depinde accesarea banilor europeni.

„Ministrul Rus continuă din păcate linia stabilită de predecesorul său, domnul Şova şi ţine la secret acest document pentru a nu supăra înainte de alegeri baronii locali care nu şi-ar mai vedea proiectele favorite în lista de priorităţi. Dacă ministrul Şova ne anunţa că la sfârşitul lui iunie va fi adoptat de Guvern MasterPlanul, ministrul Rus a anunţat iniţial un termen de octombrie-noiembrie, ca acum să anunţe oficial, prin Autoritatea de Management din subordine, că raportul va fi predat pe 22 decembrie. Vom avea astfel un an întârziere în accesarea fondurilor europene alocate pentru perioada 2014-2020 pentru că cei de la Bruxelles au transmis foarte clar că nu vor aproba proiectele fără acest document finalizat”, a declarat Alexandru Năzare.

Deputatul PDL este de părere că Guvernele Ponta au tratat cu iresponsabilitate acest subiect al MasterPlanului pentru că ştiu că odată aprobat nu vor mai putea să traseze autostrăzi prin curtea fiecărui baron şi să scoată la licitaţie studii de fezabilitate care să fie îngropate prin sertare.

„Nota de plată însă se va vedea în indicatorii economici pentru că fiecare zi pierdută în finalizarea unor proiecte de infrastructură înseamnă competitivitate scăzută a economiei, mai puţine locuri de muncă şi costuri mai mari pentru transportatori. Intrarea în recesiune tehnică este şi o consecinţă a dezastrului din proiectele de transporturi patronat de Ponta şi Şova, aceştia nereuşind să înceapă noi proiecte deşi sunt aproape 2 miliarde de euro bani europeni pe care îi vom da înapoi în 2016”, a concluzionat Năzare.