„Ne mişcăm rapid”: Germania dezvăluie faptul că armata UE prinde contur

Ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen.
Ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen. (Carsten Koall/Getty Images)

Ministrul german al Apărării a declarat că armata UE „capătă deja o formă”, în condiţiile în care blocul urmăreşte să adâncească cooperarea militară între statele membre, potrivit Express.co.uk.

Ursula von der Leyen a afirmat că Europa „trebuie să îşi îmbunătăţească abilitatea de a acţiona în numele propriei sale securităţi” într-un moment de nesiguranţă globală, adăugând că au fost obţinute progrese majore în vederea constituirii unei forţe comune pentru apărare.

La fel ca şi dezvoltarea pieţei unice europene şi a principiului mişcării libere în UE, dezvoltarea unei armate europene va necesita timp, a precizat ea.

Dar ministrul a susţinut că cooperarea între statele membre a fost îmbunătăţită în ultimele luni datorită unor noi reforme şi a „beneficiului evident” al colaborării.

Scriind pentru ziarul german Handelsblatt, Von der Leyen a criticat afirmaţiile făcute de politicianul german Wolfgang Clement, care a precizat că UE ar trebui să accelereze procesul de constituire a unei „armate europene reale” şi nu doar să vorbească despre ea.

Drept răspuns, ea a afirmat că Wolfgang Clement are dreptate în principiu, însă a neglijat să menţioneze „progresul pe care noi, europenii, l-am făcut în ultimii ani”.

Ea a adăugat: „Armata europeană capătă deja o formă”.

„Reformele din ultimele luni şi ani au adus forţele noastre armate mai aproape unele de altele. Ne mişcăm rapid.”

„Să nu uităm că realizările pe care le luăm acum drept sigure, precum piaţa internă a UE sau libertatea de mişcare din cadrul UE nu s-au întâmplat peste noapte. Ele au avut loc datorită progresului atent şi măsurat şi a faptului că statele membre au urmărit obiective clare, făcând un pas după altul.”

Liderii UE, inclusiv cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron, şi-au exprimat anterior speranţele pentru formarea unei forţe de apărare a Uniunii.

În noiembrie 2018, Macron a precizat că o este necesară o „armată europeană adevărată” pentru a proteja interesele blocului, în condiţiile în care SUA, sub conducerea preşedintelui Donald Trump, continuă să privească în propria ogradă.

Viziunea sa a fost susţinută de Merkel, care a precizat că susţine o armată europeană „reală, adevărată”.

Dar perspectiva unei armate UE a avut parte de critici dure din partea ministrului britanic al Apărării, Gavin Williamson, care a avertizat că orice forţă care rivalizează cu NATO va submina securitatea internaţională.

Etichetând planul ca fiind „nebunesc şi periculos”, Williamson a promis că Marea Britanie nu va face parte „niciodată” din acest proiect.

De asemenea, oficialul britanic a condamnat majoritatea statelor membre UE pentru că nu au reuşit să atingă pragul de cheltuieli militare ce a fost impus de NATO la 2% din PIB – printre aceste ţări numărându-se şi Germania şi Franţa.

Douăzeci şi cinci de membri UE au promis deja să îşi alieze forţele militare în mod permanent prin intermediul acordului PESCO (Cooperarea Structurată Permanentă a Uniunii Europene în domeniul apărării).

Lansat la sfârşitul lui 2017, acordul implică deja proiecte precum formarea EUFOR (Forţa UE de Menţinere a Păcii), care este văzută de unii ca fiind precursorul unei armate UE depline.

Marea Britanie nu face parte din PESCO dar va putea să participe la proiecte în calitate de „terţă parte”, dacă doreşte.