"Ne vrem profesorii înapoi!" Protest la UNATC faţă de concedierea criticului de film Andrei Rus

Protest la UNATC.
Protest la UNATC. (Facebook)

Peste 100 de studenţi au protestat vineri în curtea Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC), faţă de concedierea criticului de film şi lector Andrei Rus, relatează adevărul.ro

Purtând pancarte cu mesaje: "Fără Rus, CAV" s-a dus (n.r. CAV- Centrul Audio-Vizual), "Fără monştri sacri", "Ne vrem profesorii înapoi!", "Noi semnăm petiţii, Titi e la repetiţii" ( n.r. Adrian Titieni e actual rector al UNATC), şi-au manifestat solidaritatea cu profesorul lor, căruia i-a fost desfăcut contractul de muncă la această instituţie.

Studenţilor li s-au alăturat mai mulţi regizori şi producători de film, printre care regizorii Radu Afrim, Alexandru Solomon, Gianina Cărbunariu, Corina Şuteu, fost director ICR New York. De asemenea, a fost prezent şi Laurenţiu Damian, fost preşedinte al Senatului UNATC, care şi-a dat demisia după ce Andrei Rus a fost chemat în faţa Comisiei de Etică a Universităţii.

Cu ocazia protestului de ieri, studenţii au semnat şi o petiţie prin care îşi exprimă dezacordul faţă de decizia Comisiei de Etică a UNATC, din data de 27.05.2015, în urma căreia s-a hotărât desfacerea contractului de muncă al lectorului universitar doctor Andrei Rus.

"Considerăm că decizia fără precedent a Comisiei de Etică este abuzivă şi injustă. Motivul pentru care lect. univ. dr. Andrei Rus, alături de lect. univ. dr. Andrei Gorzo, au fost convocaţi în faţa Comisiei de Etică, acela de a fi vehiculat „informaţii neadevărate menite să creeze un curent de opinie defavorabil instituţiei, entităţilor de conducere sau persoanelor aflate în funcţii de conducere”, este neîntemeiat întrucât afirmaţiile făcute de Andrei Rus şi de Andrei Gorzo n-au reprezentat decât semnalarea unor nereguli existente în cadrul universităţii. Nu denunţarea unor comportamente sau atitudini de tip homofob, xenofob, antisemit şi rasist, sau a practicii meditaţiilor în rândul membrilor comisiilor de admitere aduce prejudicii de imagine universităţii, ci însăşi existenţa lor în cadrul instituţiei. Ne indignează încercările conducerii UNATC de a sufoca orice iniţiativă de deschidere a unui dialog sau a unei dezbateri publice în jurul problemelor din universitate. Ne alăturăm eforturilor lect. univ. dr. Andrei Rus şi lect. univ. dr. Andrei Gorzo de a reforma universitatea şi îi invităm pe toţi cei care cred în demersul nostru să participe activ", se arată în textul petiţiei.

Totodată, studenţii au cerut rectorului UNATC, prof. univ. dr. Adrian Titieni, "anularea deciziei Comisiei de Etică a UNATC din data de 27.05.2015, prin care s-a hotărât desfacerea contractului de muncă al lect. univ. dr. Andrei Rus; investigarea modalităţii în care s-a desfăşurat audierea lect. univ. dr. Andrei Rus în Comisia de Etică a UNATC şi a probelor în baza cărora s-a luat decizia de desfacere a contractului de muncă al acestuia; anularea convocării de către Comisia de Etică a lect. univ. dr. Andrei Gorzo sub aceleaşi învinuiri; sancţionarea comportamentului homofob, xenofob, rasist şi antisemit manifestat public de următoarele cadre didactice: prof. univ. dr. Florin Zamfirescu, preşedintele Senatului UNATC Sergiu Anghel, prof. univ. dr. şi şef al catedrei de Actorie din cadrul Facultăţii de Teatru, Doru Ana".

Contactat de România Curată, criticul de film Andrei Rus a declarat că în UNATC nu există şi nu se doreşte a fi construită o cultură a contestării, a dialogului şi a dezbaterii, fără frică de consecinţe şi presiuni pentru cei care încearcă să îşi exprime opinia. Andrei Rus a mai declarat că pentru el cel mai important lucru este ca situaţia din universitate să se îmbunătăţăţească şi să devină mai transparentă, deschisă spre dialog şi orientată spre nevoile studenţilor.

Potrivit gândul.info, conflictul la nivelul UNATC a izbucnit în martie 2015, când redacţia revistei Film Menu, coordonată de criticul de film Andrei Rus, proiect iniţiat şi sprijinit de UNATC şi realizat în proporţie de 90% de studenţi ai facultăţii de film din cadrul universităţii, publica o scrisoare deschisă adresată rectorului Universităţii, Adrian Titieni, scrisoare în care se arată că în luna iulie 2014, consiliul de administraţie al UNATC a hotărât, în absenţa decanului Facultăţii de Film, înjumătăţirea bugetului şi a tirajului revistei Film Menu, fără niciun fel de justificări.

Ulterior, conducerea UNATC a precizat că „revista Film Menu NU este în pericol!”, adăugând că „niciodată nu s-a pus problema desfiinţării acestei reviste”.

De-a lungul celor două luni de când a izbucnit conflictul din UNATC, la suprafaţă a mai ieşit o problemă. Conducerea universităţii a fost acuzată de orientări xenofobe, antisemite şi homofobe, în urma unor postări pe reţeaua de socializare Facebook, acuzaţii pe care conducerea UNATC le respinge.

„În ceea ce priveşte acuzaţiile de homofobie şi antisemitism despre care vorbeşte, acestea trebuie dovedite. Dar este un lucru care depăşeşte cadrul instituţional”, a declarat pentru Mediafax rectorul universităţii, Adrian Titieni, precizând că instituţia pe care o conduce se delimitează de orice afirmaţii care pot fi considerate a fi antisemite şi homofobe.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne