Neagu Djuvara compară criza refugiaţilor cu invazia Imperiului Roman

Refugiaţi sirieni într-o barcă pneumatică se bucură în timp ce ajung pe insula elenă Kos.
Refugiaţi sirieni într-o barcă pneumatică se bucură în timp ce ajung pe insula elenă Kos. (Captură Foto)

Europa traversează o perioadă ca acum 2.000 de ani când Imperiul Roman se apropia de apusul său şi era invadat de popoare din Asia sau Africa, a declarat istoricul Neagu Djuvara, într-o intervenţie pentru Digi24, în contextul în care mii şi mii de refugiaţi fug din zonele de conflict ale Orientului Mijlociu şi se îndreaptă în flux continuu spre continentul european.

Poate Europa absorbi noua populaţie, cea a miilor de refugiaţi care se îndreaptă spre inima continentului? Este întrebarea ridicată de istoricul Neagu Djuvara care susţine că Europa este mai reticentă şi la limita unui refuz în faţa valurilor de refugiaţi. Un procent este asimilabil, dar 10 procente înseamnă enorm pentru orice cultură, iar Europa nu este pregătită să facă faţă unei asemenea invazii.

"Nu sunt indo-europeni, sunt deci o etnie foarte deosebită, ceea ce ne apropie de problema din sfârşitul Imperiului Roman, când a fost invadat de populaţii din Africa, Asia. Trăim un lucru ca acum 2000 de ani, a invaziei Europei, care de bine, de rău, se cam unificase", a precizat istoricul.

Poate fi oprit valul de refugiaţi? "Nu există formulă. Se va găsi, fiindcă totdeauna istoria găseşte soluţii, dar ele pot fi şi dramatice. Anume să se schimbe profilul Europei în mod foarte sensibil. Când avem mase, milioane de turci, algerieni, de nişte naţii foarte diferite de europenii noştri, se pot întâmpla fenomene de refuz", opinează Neagu Djuvara.

Marele istoric a vorbit şi despre exodul românilor din ultimii 25 de ani.

"Românul, timp de veacuri, răspundea formulei "Fie pâinea cât de rea, tot mai bine-i în ţara mea". Or, în mod extraordinar, într-o singură generaţie, generaţia copiilor mei, ca să spun aşa, au descoperit că e mai bine în altă parte. Dar asta e o preschimbare a mentalului colectiv. Noi, timp de veacuri, am fost stabili pe colţul ăsta, arcul carpatic şi Marea Neagră, şi Dunărea. Suntem nemişcaţi de 5.000 de ani şi acum ne plimbăm în lumea întreagă şi avem dorinţa de a ne stabili în altă parte", a afirmat Neagu Djuvara.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.