Nebuloasa Pencil are o istorie stelară violentă

Nebuloasa "Creion" este o mică parte a unei explozii a unei supernove, care a avut loc cu 11 mii de ani în urmă
Nebuloasa "Creion" este o mică parte a unei explozii a unei supernove, care a avut loc cu 11 mii de ani în urmă (ESO)

Această nouă fotografie captată de Observatorul European de Sud (ESO) prezintă nebuloasa Pencil, care s-a format după explozia unei supernove cu aproximativ 11.000 de ani în urmă.

Cunoscuţi şi sub numele de NGC 2736, aceşti nori liniari de praf şi gaz sunt situaţi la 800 de ani-lumină distanţă, în constelaţia sudică Vela.

Imaginea a fost captată folosind telescopul de 2,2 metri Wide Field Imager (API) de pe Max Planck Gesellschaft (MPG), din cadrul Observatorului ESO La Silla din Chile.

NGC 2736 reprezintă cea mai strălucitoare parte a unei rămăşiţe de supernovă, un înveliş gazos în expansiune provenit din explozia iniţială. Unda iniţială de şoc a călătorit cu o viteză extremă prin spaţiu, încetinind pe măsură ce s-a ciocnit cu materialul interstelar, pe care l-a şi a încălzit .

Luminozitatea nebuloasei se datorează regiunilor cu gaze dense, care s-au ciocnit cu unda de şoc, având culori diferite datorită temperaturilor diferite ale gazelor. Cele mai fierbinţi zone conţin atomi ionizaţi de oxigen, care au culoarea albastru strălucitor, în timp ce regiunile mai reci au culoarea roşu strălucitor, datorită prezenţei hidrogenului.