Neculai Onţanu rămâne în arest preventiv

Acuzat că ar fi primit mită un teren cu o valoare de piaţă de milioane de euro pentru a facilita reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri însumând 83.300 mp, Onţanu rămâne după gratii.
Neculai Onţanu
Neculai Onţanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Fostul primar al Sectorului 2, Neculai Onţanu, va rămâne în arest, au decis, miercuri, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), relatează Mediafax. Decizia fiind definitivă.

Reamintim că Neculai Onţanu a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv pentru luare de mită, pe 11 iunie, alături de avocatul Loredana Radu şi de alte două persoane, dosarul urmând să fie soluţionat de Curtea de Apel Bucureşti.

Dosarul lui Onţanu

"Inculpatul Onţanu Neculai, în perioada 2006 - 2007, în calitate de primar al Sectorului 2 Bucureşti, a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la o persoană, beneficiar al unor drepturi litigioase (denunţător în cauză), pentru că în schimb să faciliteze procedura de reconstituire a dreptului de proprietate, în conformitate cu prevederile Legii nr. 18/1991 asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp, situate pe raza sectorului 2.

În aceeaşi perioadă, inculpatul Onţanu Neculai a pretins, iar după emiterea titlului de proprietate a primit în mod indirect, o suprafaţă totală de teren de 1.500 mp cu o valoare de piaţă estimată la 1.441.495 euro (pe strada Barbu Văcărescu din sectorul 2 - o zonă rezidenţială) şi care a fost transferată de denunţător, în mod gratuit, prin intermediul unor contracte de vânzare-cumpărare fictive, către două persoane interpuse, indicate de inculpat. Cele două persoane sunt inculpaţii Radu Loredana Claudia şi Radu Aurel.

În baza solicitării formulate de inculpatul Onţanu Neculai, la data de 13 noiembrie 2007, s-au încheiat, la acelaşi notariat public, două contracte de vânzare cumpărare prin care a fost transferat dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 500 mp cu o valoare de piaţă de 650.995 euro din terenul situat pe str. Barbu Văcărescu către Radu Aurel şi asupra unei suprafeţe de 1.000 mp din acelaşi lot, cu o valoare de piaţă de 790.500 euro către Radu Loredana Claudia.

Preţul prevăzut în contractul încheiat cu Radu Aurel a fost de 500 euro/mp, respectiv valoarea minimă conform Ghidului cu preţuri orientative ale imobilelor realizat de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (preţ total 250.000 euro).

În contractul încheiat cu inculpata Radu Loredana Claudia a fost prevăzut un preţ de 10 ori mai mic, respectiv 50 euro/mp (preţ total 50.000 euro). Cu privire la modalitatea de plată, s-a menţionat în ambele situaţii că s-ar fi plătit un avans de 5.000 euro la o dată neprecizată, iar diferenţa s-ar fi achitat în numerar în ziua încheierii contractului.

În realitate nu s-a achitat nicio sumă de bani, cele două contracte au avut un caracter fictiv, terenurile fiind transferate în contul mitei promise primarului Onţanu Neculai, la indicaţia acestuia.

Pentru a ascunde originea infracţională a bunului şi identitatea beneficiarului final al folosului obţinut în modalitatea descrisă mai sus, la data de 17.12.2008, inculpata Radu Loredana-Claudia a cesionat dreptul de proprietate asupra terenului de 1.000 mp către o rudă, care era şi apropiat al primarului Onţanu Neculai, în baza unei tranzacţii în care a fost menţionat un preţ de aproximativ 5 ori mai mic decât valoarea de piaţă a imobilului.

De asemenea, inculpatul Radu Aurel a cesionat, la data de 06.02.2008, dreptul de proprietate asupra terenului de 500 mp către un cumpărător de bună-credinţă cu suma de 1.400.000 euro şi a retras sumele astfel obţinute în numerar, iar apoi le-a transferat în patrimoniul unei persoane a cărei identitate nu a putut fi stabilită până în acest moment.

În perioada 2007 – 2008, inculpatul Şutru Toma, în calitate de secretar al primăriei Sectorului 2 Bucureşti, tot pentru a facilita procedură de reconstituire a dreptului de proprietate asupra terenului revendicat de denunţător, a pretins şi a primit de la acesta suma de 2.000.000 euro.

Cei doi au convenit să mascheze mita sub forma unui contract de vânzare-cumpărare pentru un teren aparţinând unei rude a inculpatului, situat într-o zonă periferică, cu regim de teren arabil şi traversat de linii de înaltă tensiune, astfel încât nu era susceptibil pentru utilizări economice. Şi cheltuielile aferente contractului fictiv de vânzare-cumpărare încheiat pentru a ascunde natura reală a plăţii acestor sume a fost suportat de denunţător.

Ulterior, suma de bani, respectiv cei 2.000.000 euro, a fost transferată într-un cont bancar controlat de inculpat care a realizat mai multe investiţii în România şi Spania pe numele altor persoane, cu scopul de a ascunde originea infracţională a banilor şi identitatea beneficiarului real al folosului.

Având în vedere necesitatea de a evita ascunderea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor supuse confiscării, în cauză s-a dispus instituirea mai multor sechestre şi popriri: asupra terenului în suprafaţă de 1.000 mp din strada Barbu Văcărescu (cesionat de Radu Loredana-Claudia către o rudă a sa), asupra bunurilor deţinute de inculpatul Radu Aurel până la concurenţa sumei de 1.400.000 euro, precum şi asupra sumelor obţinute de către Şutru Toma şi transferate către rudele acestuia, precum şi veniturile obţinute în urma investiţiilor efectuate cu aceste sume."