Negociatorul şef al UE pentru Brexit îngrijorat în privinţa finanţării Ucrainei

Negociatorul şef al UE pentru Brexit şi-a exprimat temerile că s-ar putea ca, după ce va ieşi din Uniune, Marea Britanie să nu mai onoreze creditele pe termen lung acordate de blocul european Ucrainei.
Michel Barnier, negociatorul şef al UE pentru Brexit
Michel Barnier, negociatorul şef al UE pentru Brexit (John Thys/AFP/Getty Images)

Michel Barnier, negociatorul şef al UE pentru Brexit, a declarat joi, după cea de-a treia rundă de negocieri privind ieşirea Marii Britanii din UE, că Londra a “recunoscut” că are obligaţii financiare faţă de UE după ce va ieşi din bloc, lucru care ar urma să aibă loc la sfârşitul lui martie 2019.

Dar, Barnier a declarat că a aflat în această săptămână că plăţile britanice se vor sfârşi odată cu “ultima plată către bugetul UE înainte de ieşire”.

Uniunea Europeană are obligaţii comune faţă de anumite ţări din afara blocului – “de exemplu, noi am garantat împreună Ucrainei credite pe termen lung”, a afirmat el. “După această săptămână, este clar faptul că Marea Britanie nu se simte obligată legal să onoreze acele obligaţii după ieşirea [din Uniune]”.

Până acum, UE a promis Ucrainei credite în valoare totală de 12,3 miliarde de euro. Din suma respectivă, 3,4 miliarde de euro au venit sub forma asistenţei macrofinanciare, din care 2,2 miliarde de euro au fost deja furnizate Kievului.

Un total de 8,9 miliarde euro au fost promişi de instituţiile financiare ale UE, Banca Europeană de Investiţii şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Marea Britanie contribuie cu aproximativ 14% din bugetul Uniunii Europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe