Negocieri dure pentru Brexit. Premierul britanic sub presiune

Premierul britanic Theresa May.
Premierul britanic Theresa May. (Carl Court/Getty Images)

Premierul britanic Theresa May se află sub presiune, întrucât va participa vineri la un Summit UE în Bruxelles. May va discuta cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, pentru a depăşi impasul existent în negocierile pentru Brexit şi de a trece în cea de-a doua etapă a convorbirilor.

Se presupune că Tusk va ridica, din nou, problema sumei de bani pe care este dispusă Londra să o ofere în schimbul retragerii din blocul european, potrivit publicaţiei The Herald Scotland.

Bruxelles-ul a refuzat să înceapă următoarea fază a negocierilor pentru Brexit, inclusiv discuţiile privind acordurile comerciale şi de tranziţie, cât timp nu se înregistrează un progres în privinţa facturii privind separarea Marii Britanii de UE, a drepturilor cetăţenilor UE şi a frontierei irlandeze.

Potrivit raportului, totuşi, este improbabil ca May să îi precizeze lui Tusk o cifră specifică, dar ar putea indica dorinţa guvernului britanic de a-şi creşte oferta cu condiţia ca discuţiile privind comerţul şi tranziţia să înceapă luna următoare. Săptămâna trecută, mass media britanică a raportat că May ar putea oferi Uniunii Europene peste 22 miliarde de euro ca parte a facturii de divorţ, din cauza temerilor că Londra riscă să rateze termenul limită din decembrie.

Între timp, un raport intern divulgat al guvernului irlandez a condamnat performanţa Londrei în ceea ce priveşte Brexitul, precizând că este “haotică” şi că miniştrii britanici nu sunt capabili să producă o politică coerentă asupra problemei, potrivit RTE News. Raportul susţine că există temeri în rândul liderilor europeni, că va fi dificil să se depăşească impasul existent în discuţiile pentru Brexit şi, în acelaşi, să fie respectat termenul limită din luna decembrie.

Săptămâna trecută, în cadrul unei întâlniri cu oficiali UE de rang înalt la un summit din Göteborg, Suedia, premierul May s-a confruntat deja cu presiuni din cauza modului în care guvernului său a abordat problema Brexitului. Conform unor rapoarte media, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a atenţionat-o pe May că “timpul se scurge”, iar premierul suedez Stefan Lofven a subliniat faptul că guvernul britanic trebuie să îşi clarifice poziţia în privinţa facturii de divorţ.

Negocierile pentru Brexit între Londra şi Bruxelles, care au fost lansate în 19 iunie, sunt prevăzute a fi finalizate la sfârşitul lui martie 2019. În cadrul unui referendum care a avut loc în 23 iunie 2016, aproximativ 51,9% dintre britanici au votat ca ţara lor să iasă din Uniunea Europeană.