Negocierile pentru Brexit în impas. Părţile se acuză reciproc de tergiversare

Negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier, 5 iunie 2020
Negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier, 5 iunie 2020 (Daina Le Lardic - Pool/Getty Images)

Negocierile comerciale dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană sunt pe punctul de a se prăbuşi după ce au ajuns la un impas, potrivit mai multor surse din Bruxelles.

Negociatorii de ambele părţi afirmă că au ajuns într-un impas, niciuna dintre tabere nefiind pregătită să renunţe la cerinţele propuse iniţial, în timp ce termenul limită de un an se apropie tot mai mult.

Cu toate acestea, oficialii şi diplomaţii speră că un impas abrupt ar putea, de fapt, să catalizeze concentrarea Londrei şi a oficialilor europeni şi să ofere impulsul politic pentru progres în octombrie.

Ultima rundă de discuţii s-a încheiat incert săptămâna trecută, negociatorul şef al UE, Michel Barnier, avertizând că „în acest stadiu, un acord pare improbabil”, iar discuţiile chiar „regresează”, deoarece se pierde timpul.

Omologul său britanic David Frost a fost de asemenea negativ, avertizând că un acord nu va fi „uşor de realizat” şi acuzând Bruxelles-ul că va face progresul „extrem de dificil”.

În timpul unui briefing pentru capitalele europene, oficialii echipei lui Barnier au declarat că Marea Britanie, care a făcut eforturi publice pentru progres rapid, pare să fi schimbat tactica şi tergiversează pentru a "trage de timp".

Ei consideră că Frost va încerca în ultimul moment să „tranzacţioneze” accesul la zonele de pescuit ale Regatului Unit, de care depind multe comunităţi de pe coasta Europei de Nord.

Un oficial al UE a avertizat că dacă Marea Britanie tergiversează prea mult lucrurile, este posibil să nu existe suficient timp pentru ca UE să-şi finalizeze procesele interne de ratificare a acordului.

Negociatorii se vor întâlni telefonic săptămâna aceasta, urmând ca următoarea rundă de discuţii să aibă loc la Londra, pe 7 septembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe