Netanyahu îi cere lui Trump să nu vândă saudiţilor reactoare nucleare

Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Jack Guez-Pool / Getty Images)

În timpul convorbirilor ce au avut loc săptămâna trecută la Washington, premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a cerut preşedintelui american Donald Trump să nu dea curs unui posibil acord de vânzare de reactoare nucleare saudiţilor, a susţinut la sfârşitul săptămânii trecute canalul TV de ştiri Channel 10.

Potrivit unui articol publicat de The Times of Israel, care a citat înalt oficiali israelieni anonimi, Trump aparent a refuzat să promită blocarea planului, declarându-i lui Netanyahu că, în cazul în care SUA nu va furniza reactoarele, atunci o vor face ruşii sau chinezii.

În ultimele câteva luni, Arabia Saudită a anunţat intenţia de a lansa un program masiv cu scopul de a deveni “independentă” în privinţa producerii de combustibil nuclear. Planurile preliminare sugerează că saudiţii ar dori să construiască aproximativ 17 reactoare nucleare.

Cererea lui Netanyahu a fost făcută în ciuda aparentei îmbunătăţiri continue ce are loc în spatele uşilor închise a legăturilor dintre Ierusalim şi Riad – colaborare declanşată, în mod ironic, de dorinţa comună de a împiedica Iranul să achiziţioneze arme nucleare şi de a remedia acordul nuclear încheiat în 2015 cu Teheranul. Săptămâna trecută, saudiţii au oferit companiei Air India permisiunea de a zbura prin spaţiul aerian saudit către Israel, o premieră în ultimi 70 de ani.

Între timp, se pare că saudiţii doresc să obţină dreptul de îmbogăţire a uraniului şi au impus acest lucru ca o condiţie pentru acordarea de contracte - care ar valora zeci de miliarde de dolari – companiilor americane.

Trump nu i-a oferit lui Netanyahu un răspuns final, însă cele două părţi au convenit ca oficialii de rang înalt să continue discuţia pe această temă, a precizat The Times of Israel.

Cabinetul lui Netanyahu a declarat pentru Channel 10 că nu comentează conţinutul discuţiilor cu uşile închise.

Totuşi, Channel 10 a precizat că premierul israelian a avertizat în repetate rânduri cu privire la numeroasele pericole ale acordului nuclear iranian, inclusiv cereri venite din partea altor ţări ale regiunii de a avea aceleaşi drepturi precum cele acordate Iranului, inclusiv îmbogăţirea uraniului. Singura cale de a împiedica acest lucru este acoperirea lipsurilor acordului nuclear sau anularea sa, a adăugat biroul lui Netanyahu.

Casa Albă nu a comentat.

În timpul unei vizite efectuate joia trecută la ONU, în New York, Netanyahu aparent a făcut referire la conversaţiile sale de la Casa Albă cu privire la problema nucleară. Premierul a precizat că a fost întrebat în Washington despre poziţia sa faţă de alte ţări din Orientul Mijlociu care urmăresc să îmbogăţească uraniu, adăugând că a răspuns printr-o altă întrebare: de ce ar dori acele ţări să facă lucrul respectiv.

În decembrie 2017, ministrul saudit al Energiei a afirmat că SUA şi Arabia Saudită vor începe în câteva săptămâni discuţii legate de cooperarea privind programul nuclear civil al Regatului.

Khalid al-Falih a declarat pentru Reuters că ţara sa îi va cere Washingtonului să permite companiilor americane să participe la acel program.

Falih a precizat că Riadul “a semnat deja acorduri cu China, Rusia, Franţa, astfel încât tehnologiile lor să concureze pentru proiectul nuclear naţional saudit”.

Legea americană interzice cooperarea cu naţiuni care nu au semnat aşa-numitul Acord privind Secţiunea 123, care limitează activitatea nucleară doar la ob utilizări paşnice. Deşi Riadul a afirmat că nu urmăreşte un program militar, totuşi a menţionat că doreşte “independenţa în ceea ce priveşte producerea de combustibil nuclear”. De asemenea, în trecut, Arabia Saudită a refuzat să semneze un acord care să-i limiteze abilitatea de îmbogăţire a uraniului.