Netanyahu: Israelul va distruge Siria dacă Iranul nu se retrage de pe teritoriul său

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu (Getty Images)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că preşedintele sirian Bashar al-Assad nu mai este “imun” şi a ameninţat că va lansa atacuri directe împotriva regimului din Damasc dacă forţele iraniene nu se retrag din Siria.

Ameninţările lui Netanyahu au fost lansate la sfârşitul unui turneu diplomatic de patru zile în Europa, în timpul căruia premierul a făcut presiuni asupra liderilor europeni să adopte o poziţie mai dură împotriva Iranului şi să urmeze decizia preşedintelui american Donald Trump de a se retrage din acordul nuclear iranian.

Luând cuvântul la think tank-ul Policy Exchange din Londra, Netanyahu a afirmat: “Regimul lui Assad nu mai este imun. Dacă trage asupra noastră, îi vom distruge forţele”, potrivit Express.co.uk.

Netanyahu a mai menţionat: “Siria trebuie să înţeleagă că Tel Aviv-ul nu va tolera o consolidare militară iraniană în Siria împotriva Israelului.”

“Nu numai forţele iraniene vor suporta consecinţele, ci şi cele ale regimului Assad. Acesta este un lucru pe care ar trebui să îl luaţi în considerare în mod serios”.

Premierul israelian l-a învinuit în mod direct pe Assad pentru că a permis trupelor iraniene să îşi consolideze poziţia pe teritoriul Siriei şi să ameninţe astfel Israelul.

“Assad trebuie să ia în considerare un lucru: când au desfăşurat acest oribil război civil, Israelul nu a intervenit. Dar acum, că războiul este pe terminate, el invită Iranul să îşi creeze o poziţie?”, a adăugat premierul israelian.

Evidenţiind pericolul prezentat de forţele iraniene, Netanyahu a menţionat: “Ei doresc să aducă rachete ghidate cu precizie, o jumătate de tonă de focoase şi submarine în Mediterană.

“Iranul nu crede într-o rasă superioară, el crede într-o credinţă superioară”.

Netanyahu a afirmat că turneul său european a urmărit să expună cum “Iranul devorează o naţiune după alta” şi pentru a convinge guvernele europene să facă mai mult pentru a “anula agresiunea Iranului în regiune”.

Premierul a mai precizat că obiectivul său a fost acela de a atrage sprijinul ţărilor europene influente pentru a combate expansiunea continuă a Iranului.

Cu toate acestea, Franţa, Germania şi Marea Britanie au declarat că nu se vor retrage din acordul nuclear cu Iranul.