Netanyahu: Kerry nu are niciun motiv să vină în Israel

Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Sebastian Scheiner-Pool / Getty Images)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că secretarul de stat american John Kerry nu are niciun motiv să viziteze Israelul, după ce rapoartele media au susţinut că înaltul diplomat american va sări peste Tel Aviv în turul său în Orientul Mijlociu.

Kerry va vizita Egiptul duminică şi apoi Qatarul, înainte să se îndrepte spre Asia de Est.

Ocolirea Israelului este văzută o mustrare din moment ce turneul lui Kerry face parte dintr-o campanie mai amplă de a reduce temerilor aliaţilor regionali cu privire la acordul nuclear iranian.

“El chiar nu are niciun motiv să vină aici”, a declarat Netanyahu reporterilor într-o serie de remarci sarcastice, conform postului de radio israelian Army Radio.

Acordul cu Iranul “nu are nicio legătură cu noi şi nu are nicio influenţă asupra noastră”, a declarat sarcastic premierul israelian.

În remarcile sale adresate la sfârşitul săptămânii trecute în faţa Consiliului pentru Relaţii Externe, Kerry a sugerat că, dacă Congresul va respinge acordul cu Iranul, atunci lumea va trage la răspundere Israelul pentru campania sa amplă pe care a desfăşurat-o împotriva acordului.

“Mă tem că, în cazul în care Congresul va respinge acordul, prietenii noştri din Israel ar putea deveni chiar mai izolaţi şi mai învinuiţi”, a declarat Kerry.

American Israel Public Affairs Committee (AIPAC), cel mai mare grup de lobby israelian din SUA, trimite sute de lobbişti la Capitol Hill pentru a încerca să convingă legiuitorii să voteze împotriva acordului nuclear iranian.

AIPAC, alături de alte grupuri de susţinere a Israelului, va cheltui aproximativ 20 milioane de dolari pentru a finanţa o campanie propagandistică la televiziunea naţională pentru a informa publicul “în legătură cu pericolele acordului cu Iranul”, conform unor oficiali din tabăra pro-Israel.

Preşedintele american Barack Obama a promis că se va opune oricărei rezoluţii congresionale ce urmăreşte să respingă acordul iranian, considerat a fi cea mai semnificativă realizare a administraţiei sale în sectorul politicii externe.

Dar, deşi preşedintele american Barack Obama şi vicepreşedintele Joe Biden încearcă să insufle Congresului ideea unui acord bun cu Iranul, numeroşi analişti consideră că SUA, şi implicit aliaţii săi, au pierdut enorm prin negocierea actualului tratat. Până în 17 septembrie, Congresul SUA trebuie să evalueze şi eventual să voteze împotriva acordului.

Acordul nuclear iranian semnat la Viena nu conţine nicio referire la uzina militară Parchin unde s-a desfăşurat în trecut cea mai mare parte a activităţii iraniene legate de armele nucleare, conform unui articol al Washington Free Beacon.

În plus, acordul nu conţine nicio limită declarată asupra instalaţiei nucleare Bushehr, care a fost construită de Rusia şi despre care analiştii susţin că ar putea produce plutoniu pentru zeci de bombe.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe