Netanyahu: Potenţialul acord nuclear iranian este mai nociv decât s-a temut Israelul

Benjamin Netanyahu, în timpul unei prezentări alarmiste la ONU. 27 septembrie 2012
Benjamin Netanyahu, în timpul unei prezentări alarmiste la ONU. 27 septembrie 2012 (Mario Tama/Getty Images)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a condamnat cadrul urmărit de negociatorii internaţionali în privinţa acordului nuclear iranian, susţinând că acesta este mai nociv decât s-a temut ţara sa, conform Reuters.

Israelul este implicat într-o luptă intensă împotriva încheierii oricărei înţelegeri care ar putea duce la uşurarea sancţiunilor internaţionale aplicate asupra Iranului şi care, în acelaşi timp, ar lăsa la dispoziţia iranienilor o parte dintre infrastructura lor nucleară cu potenţial pentru construirea unei bombe.

Teheranul, pe de altă parte, susţine că programul său nuclear este paşnic, în ciuda faptului că încearcă să îmbogăţescă uraniu la 20%, procent care se foloseşte pentru industria militară.

“Acest acord, aşa cum pare că se concretizează, ne justifică toate temerile şi este chiar mai mult decât atât”, a declarat Netanyahu membrilor cabinetului său în Ierusalim, în timp ce grupul de ţări P5 1 (SUA, Marea Britanie, China, Rusia, Franţa şi Germania) şi Iranul au depus eforturi în oraşul elveţian Lausanne în vederea încheierii unui acord provizoriu până la expirarea unui termen limită din 31 martie.

Evidenţiind progresul făcut de forţele aliate ale Iranului în Yemen şi alte ţări arabe, Netanyahu a declarat că Republica Islamică încearcă să cucerească întregul Orient Mijlociu şi că se îndreaptă spre nuclearizare. “Axa Iran-Lausanne-Yemen este foarte periculoasă pentru umanitate şi trebuie oprită”, a adăugat el.

Problema discuţiilor nucleare a atras în ultimele luni o tensionare a relaţiilor dintre Statele Unite şi Israel. De altfel, la începutul acestei luni, premierul israelian Benjamin Netanyahu a acceptat o invitaţie controversată de a se adresa în faţa Congresului american pentru a avertiza legiuitorii SUA în privinţa unui Orient Mijlociu nuclearizat.

Premierul de dreapta, care a câştigat un alt patrulea mandat în cadrul alegerilor din 17 martie, a declarat duminică că a discutat cu legiuitori americani seniori din ambele partide americane, care au confirmat că există un “suport constant, puternic şi bipartizan pentru Israel.”

Yuval Steinitz, ministrul israelian pentru afaceri strategice şi unul dintre oficialii israelieni care au condus eforturile de convingere a puterilor mondiale să ia atitudine împotriva acordului cu Iranul, a declarat că nu sunt atât de mari şansele ca negocierile actuale să se prăbuşească aşa cum s-a mai întâmplat în trecut.

“S-ar putea să mai avem o şansă. Nu suntem singuri. Încă există mari dubii în SUA, precum şi în Franţa sau chiar Marea Britanie”, a declarat Steinitz la postul Israel Radio, făcând referire la disputele cu Iranul în privinţa gamei de proiecte nucleare ce îi vor fi permise să le păstreze. Dar el a adăugat că Israelul, care nu participă la negocieri şi ale cărui cereri radicale nu au fost acceptate în capitalele occidentale, poartă o luptă foarte complexă.

Gilad Erdan, un membru al cabinetului de securitate naţională din cadrul guvernului israelian, a declarat că există o şansă mare ca marile puteri şi Iranul să ajungă marţi la un acord provizoriu, după care se vor reîntâlni la sfârşitul lunii iunie pentru a semna un acord cuprinzător, susţine Reuters.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe