Netanyahu, primul premier israelian din ultimii 20 de ani care va vizita Ucraina

Premierul israelian Benjamin Netanyahu
Premierul israelian Benjamin Netanyahu (Getty Images)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu va vizita Ucraina în perioada 18-20 august, aceasta fiind prima vizită efectuată de un lider străin în această ţară de la alegerea noului preşedinte ucrainean Vladimir Zelenski, potrivit RFE/RL.

De asemenea, Netanyahu este primul premier israelian care va vizita Kievul în ultimii 20 de ani, unde a mai efectuat o călătorie în martie 1999, moment în care ocupa aceeaşi funcţie, precizează publicaţia The Times of Israel.

El se va întâlni cu Zelenski şi va efectua o vizită la memorialul Babyn Yar, o locaţie din Kiev unde naziştii au ucis în 1941 peste 33.000 de evrei, precum şi naţionalişti ucrainei, romi, homosexuali şi alte persoane considerate "indezirabile".

Vizita lui Netanyahu are loc la mai puţin de o lună înaintea alegerilor din Parlamentul unicameral israelian.

Ucraina şi Israelul sunt singurele ţări din lume în care preşedintele şi premierul sunt evrei.

Zelenski a semnat un acord de comerţ liber cu Israelul în 7 august, pe care Parlamentul l-a ratificat cu o lună mai devreme.

Comerţul dintre Israel şi Ucraina s-a ridicat anul trecut la suma de 1,34 miliarde de dolari, constând în special din grâne, metale feroase, poduse chimice şi combustibil mineral.

Potrivit acordului, tarifele vor fi anulate pentru aproximativ 80% dintre produsele israeliene şi 70% ucrainene.

Când cele două ţări au semnat oficial acordul de comerţ liber în luna ianuarie, Netanyahu a anunţat că relaţiile cu Kievul sunt "puternice" şi bazate pe "rădăcini istorice şi culturale adânci".

Ucraina ocupă locul patru în rândul ţărilor pe care Israelul le denumeşte "naţiuni drepte" care au ajutat la salvarea de vieţi în timpul Holocaustului.