Netanyahu va anula întâlnirea cu Sigmar Gabriel dacă acesta se va întâlni cu ONG-uri israeliene

Sigmar Gabriel va trebui să aleagă între o întâlnire cu premierul israelian şi o întâlnire cu grupuri pentru drepturile omului. Oficialul german s-a deplasat în Israel pentru a comemora Holocaustul, dar a susţinut că va face presiuni împotriva construirii de colonii ilegale israeliene.
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu (Captură Foto)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a ameninţat, luni, că va boicota o întâlnire cu ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, dacă acesta se va întâlni cu organizaţii israeliene pentru drepturile omului.

Oficiali israelieni au declarat că vor anula întâlnirea de marţi dacă Gabriel se va întâlni cu organizaţiile Breaking the Silence şi B’Tselem, conform planului iniţial.

Breaking the Silence este o organizaţie neguvernamentală care publică mărturii ale veteranilor din Forţele de Apărare Israeliene pentru a forţa israelienii să se confrunte cu realitatea creată de politicile ţării lor în privinţa Palestinei. B’Tselem este o organizaţie nonprofit care documentează abuzuri ale drepturilor omului în teritoriile palestiniene ocupate.

“Aproape că nu îmi pot imagina că ar putea să se întâmple acest lucru, deoarece ar fi regretabil”, a declarat Gabriel marţi dimineaţă pentru reţeaua germană de televiziune ZDF, adăugând că ar fi “de neconceput” anularea unei întâlniri cu Netanyahu în Germania în cazul în care acesta s-ar întâlni cu critici ai grupului.

Gabriel a sosit luni în Israel pentru a participa la activităţi de comemorare a Holocaustului.

O sursă a declarat postului local de ştiri Channel 2 că “Israelul prezintă o politică clară - în ciuda legăturilor sale strânse cu Germania – cu scopul de a preveni erodarea provocată de întâlnirile dintre reprezentanţii europeni şi aceste organizaţii”.

“Acest mesaj a fost transmis cu claritate germanilor”, a declarat un oficial publicaţiei The Times of Israel. Raportul a fost, de asemenea, confirmat de Associated Press.

Tzipi Hotovely, adjunct al ministrului israelian de Externe, a precizat pe Twitter că ea susţine ultimatumul dat de Netanyahu, motivând că acesta va ajuta în lupta împotriva defăimării Israelului.

Publicaţia israeliană Haaretz a relatat că diplomatul german intenţionează să nu anuleze întâlnirile programate marţi cu cele două organizaţii. În urmă cu două luni, ambasadorul belgian în Israel a fost convocat pentru a oferi explicaţii după ce premierul belgian s-a întâlnit cu cele două organizaţii, a mai raportat publicaţia.

Gabriel a declarat duminică faptul că legăturile “fragile” dintre Germania şi Israel au făcut parte din identitatea naţională germană şi politica sa externă, adăugând totuşi că Berlinul va continua să facă presiuni pentru o soluţie cu două state în rezolvarea conflictului israeliano-palestinian.

“În ceea ce priveşte conflictul din Orientul Mijlociu, solidaritatea noastră cu Israelul înseamnă, de asemenea, să depunem eforturi pentru a ne asigura că Israelul şi Palestina pot trăi una lângă cealaltă în demnitate şi pace”, a susţinut Gabriel într-o declaraţie publicată în timp ce oficialul german se îndrepta spre Israel.

“Doar o soluţie cu două state va fi sustenabilă”, a mai precizat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe