New York: Record de decese legate de diabet şi obezitate

Numărul deceselor legate de diabet înregistrează un record la New York, unde 16 persoane mor zilnic din cauza acestei boli sau a complicaţiilor asociate
Numărul deceselor legate de diabet înregistrează un record la New York, unde 16 persoane mor zilnic din cauza acestei boli sau a complicaţiilor asociate (Matt Cardy / Getty Images)

Numărul deceselor legate de diabet înregistrează un record la New York, unde 16 persoane mor zilnic din cauza acestei boli sau a complicaţiilor asociate, a anunţat luni primăria, făcând o legătură şi cu numeroasele cazuri de obezitate.

În condiţiile în care rata mortalităţii scade la New York, în 2011 s-au înregistrat 5.695 decese legate direct sau indirect de diabet, adică 10,8% din totalul morţilor, faţă de 6% în 1990, arată primăria, preluată de AFP.

'Situaţia este legată de obezitate şi, ca şi obezitatea, poate fi evitată', a declarat şeful departamentului municipal pentru sănătate, Thomas Farley.

Creşterea numărului de obezi a fost însoţită de cea a diabeticilor (tip 2) la New York. Aproape 650.000 de persoane au declarat în 2011 că suferă de diabet, cu 200.000 mai multe decât în 2002, şi alte zeci de mii nu ştiu că suferă de această boală, adaugă primăria.

Obezitatea afectează grav comunitatea afro-americană (116 morţi la 100.000 de persoane), persoanele foarte sărace (114 decese la 100.000 de persoane) şi pe bărbaţi mai mult decât pe femei (80 de morţi la 100.000 la bărbaţi şi 58 la femei). În încercarea de a limita extinderea obezităţii, primăria a anunţat anul trecut că intenţionează să micşoreze dozele de băuturi răcoritoare acidulate şi dulci, însă un judecător a împiedicat în martie aplicarea unei astfel de decizii, considerând măsura 'arbitrară'.

Mai mult de jumătate din adulţii newyorkezi sunt supraponderali (34%) sau obezi (22%). Încă de la grădiniţă, unul din cinci copii este obez, potrivit statisticilor oficiale. La şcoala primară, unul din doi copii este prea gras, încheie AFP.