New York Times: Casa Albă îşi revizuieşte planurile militare împotriva Iranului

Bombardierul american B-52
Bombardierul american B-52 (Getty Images)

Secretarul interimar al Apărării, Patrick Shanahan, ar fi prezentat administraţiei SUA un plan militar actualizat care prevede trimiterea unui mumăr de până la 120.000 de soldaţi în Orientul Mijlociu în cazul în care Iranul ar ataca forţele americane sau şi-ar accelera activităţile pentru obţinerea de arme nucleare, a susţinut luni publicaţia The New York Times (NYT).

Citând oficiali anonimi ai administraţiei preşedintelui Donald Trump, NYT a raportat că Shanahan ar fi prezentat respectivul plan joia trecută în timpul unei întâlniri a principalilor consilieri ai lui Trump pentru securitate, potrivit Reuters, care nu a putut confirma imediat raportul.

Casa Albă nu a răspuns imediat cererilor de comentarii şi, la rândul său, Pentagonul a refuzat să comenteze raportul NYT.

Tensiunile dintre Iran şi Statele Unite s-au intensificat treptat de când Trump s-a retras din acordul nuclear internaţional încheiat în 2015 şi, ulterior, a reimpus sancţiuni economice tot mai stricte asupra Teheranului.

Trump doreşte să forţeze Teheranul să accepte un acord mai amplu privind controlul armelor şi a trimis în Golf un portavion, bombardiere B-52 şi o baterie de rachete Patriot într-un spectacol de forţă împotriva a ceea ce oficiali americani au declarat că sunt ameninţări la adresa trupelor SUA din regiune.

Iranul a declarat că SUA a lansat un război psihologic, a numit prezenţa militară americană în regiune o “ţintă” şi nu o ameninţare şi a precizat că nu va permite ca exporturile sale de petrol să fie oprite.

NYT a susţinut că printre persoanele care ar fi participat la întâlnirea de joi s-au aflat consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton; directorul CIA Gina Haspel; directorul serviciilor naţionale de informaţii ale Statelor Unite, Dan Coats; şi preşedintele Statului Major al armatei americane, generalul Joseph Dunford.

În cadrul întâlnirii, ar fi fost prezentate câteva opţiuni, potrivit NYT, iar “cea mai deosebită opţiune a cerut trimiterea a 120.000 de soldaţi, desfăşurare care ar putea dura săptămâni sau luni pentru a fi finalizată”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe